KIČ JEFFA KOONSA

Lady Gaga podržava umjetnost, ali izbor joj je loš

18.11.2013 u 12:20

Bionic
Reading

'Za umjetnost: loše, za zabavu: dobro', napisali su kritičari nakon performansa Lady Gage, ArtRavea, održanog u sklopu promocije turneje ARTPOP

Na 'epskom' događanju u Brooklynu pojavilo se 1.800 gostiju, a zaključak koji se nametnuo glasi da je 'romansa između zvijezde i umjetnosti donijela Gagi kredibilitet, a umjetnosti publicitet'.

Umjetnička performanszabava ArtRave u sklopu promocije nove turneje bila je i povod otkrivanju veće-od-života nove statue slavnog Jeffa Koonsa, dizajnera omotnice novog Gaginog albuma.

Kip prikazuje izbijeljenu Gagu koja grli plavu kuglu. Prostor performansa bio je preplavljen blještavim imenima 'GAGA' i 'KOONS'.

'Htjela sam večeras zahvaliti Koonsu za to što mi je poklonio ovu prekrasnu skulpturu i što je time podijelio svoj rad sa svima prisutnima. Nećemo više podnositi maltretiranje i mučenje umjetnika, iskorištavanje njihove ranjivosti te uništavanje divnih i briljantnih mladih umova. Večeras stavljamo umjetnost na prvo mjesto', kazala je Gaga, posvetivši umjetniku svoju novu pjesmu 'Gypsy'.

No većina kritika nije išla pjevačici u korist. Ben Davis, kolumnist Slatea, napisao je da je performans sažeo Gaginu viziju 'umjetnosti'.

'To je mjesto na kojem pjevačica ima priliku biti 'čudna' i egzibicionistički nastrojena, ali nema ništa više od toga. Slavljenje Koonsa zbog njegovog inventivnog pristupa i odmetničkog duha je kao i nominiranje hiperpopularnog Michaela Baya za omiljenog indie redatelja. Što se tiče Koonsova prekrasnog poklona, on se nije nimalo potrudio napraviti nešto originalno, a to je očito ono što Gaga i izbjegava. Njezina skulptura s ArtRavea jednostavna je varijacija njegove recentne linije Gazing Bill koju je vidjela na izložbi u New Yorku početkom godine.

Ako pop zvijezda želi biti ambasadorica suvremene umjetnosti, to je odlična vijest. Oduševljen sam time koliko je ambiciozna njezina inicijativa i upravo zbog toga me čudi i žalosti to što je njezin ukus u umjetnosti toliko skučen i lišen ambicioznosti', napisao je kritičar.