novo priznanje

Kolektiv WHW osvojio nagradu Hrvatske sekcije AICA-e za 2021.

14.12.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Kustoski kolektiv WHW - Što, kako i za koga, u kojemu su Nataša Ilić, Ana Dević, Sabina Sabolović i Ivet Ćurlin, osvojio je Godišnju nagradu Hrvatske sekcije AICA-e za 2021.

Kako se podsjeća u obrazloženju, WHW od 2003. vodi Galeriju Nova u Zagrebu čije djelovanje uključuje WHW Akademiju, a od od 2019. njegove članice Ivet Ćurlin, Nataša Ilić i Sabina Sabolović imenovane su za umjetničke direktorice Kunsthalle Wien.

Njihovi su tekstovi među ključnima za ispisivanje povijesti suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i njezinu prezentaciju u svijetu, ističe se.

Po riječima Marka Goluba i Silve Kalčić, kolektiv WHW bez ikakve sumnje već je niz godina najutjecajniji i najuspješniji hrvatski kustoski tim na međunarodnoj sceni suvremene vizualne umjetnosti.

"Upravo je WHW svojim djelovanjem u posljednjih dvadesetak godina u velikoj mjeri u hrvatskim nacionalnim okvirima, ali i mnogo šire, zadao konture onoga čime se bavimo kada se bavimo kustoskim poslom, pa i više od toga – onoga čime se bavimo kada ulazimo u tumačenje, kritičku interpretaciju, medijaciju i promoviranje suvremenih, ali i historijskih umjetničkih praksi", ocijenili su.

U tekstu za nominaciju za nagradu podsjećaju kako se Galerija Nova od kad ju vode razvila ne samo u programski izuzetan izložbeni prostor, nego i u vibrantnu komunikacijsku točku koja spaja Zagreb i Hrvatsku s nekima od ključnih tokova svjetske suvremene umjetnosti.

Među brojnim njihovim velikih projektima su Collective Creativity, Kunsthalle Fridericianum, Kassel, 2005; 11th Istanbul Biennial What Keeps Mankind Alive?, Istanbul, 2009; One Needs to Live Self-Confidently… Watching, Hrvatski paviljon 54th Bijenala u Veneciji, 2011; Ten thousand wiles and a hundred thousand tricks — festival Meeting Points 7, Zagreb, Antwerp, Cairo, Hong Kong, Beirut, Beč i Moskva, 2013/2014; Really Useful Knowledge, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid, 2014. i drugi.

Od 2018. kreću s WHW Akademijom, što je nezavisni, besplatni, interdisciplinarni studijski program za mlade umjetnike, a u studenom ove godine objavljuju publikaciju "Artistic Ecologies: New Compasses and Tools", u suizdanju sa Sternberg Press.