tužna priča ikone

Knjiga o Margiti Stefanović Magi: Obavezna 'lektira' za fanove EKV-a

15.05.2018 u 10:11

Bionic
Reading

'Kao da je bila nekad' još je jedna knjiga posvećena neiscrpnoj inspiraciji, princezi ex-Yu rock scene, Margiti Stefanović Magi za koju je u ovom slučaju zaslužan novinar Dušan Vesić

'Opus Ekatarine Velike danas spada u opću kulturu, njihova poetika neprestano osvaja nove generacije – u prvom redu zato što ta poetika slavi individualnu emociju, i svakom dopušta da u njoj razvije vlastiti doživljaj stvarnosti', stoji u najavi.

Knjiga o jednoj od najlepših žena Beograda, klavijaturistici kultne grupe u Hrvatskoj objavljena u izdanju Naklade Ljevak, na 440 stranica potresno je svjedočanstvo o neizmjernom talentu, glazbeničkoj karijeri i tragičnom kraju najveće heroine jugoslovenskog rock’n’rolla. Roman i biografija osobe i 'svjedok' jednog vremena ispričana kroz citate, intervjue, prijatelje, kolege, fotografije (iz karijere i privatnog života), kronološki poređani podatci koje nije bilo ni malo skupiti i objaviti, obavezna je 'lektira' za fanove EKV, Milana Mladenovića, Margite i ostale ekipe.

Premda se mislilo da se o njoj još za života sve znalo, puno toga se saznalo nakon njezine smrti. Odnos nje i majke razvijao se u velikom međusobnom nerazumijevanju, Magi je bila zlostavljano dijete. Iako joj je predviđana blistava karijera vrsne pijanistkinje bila je izlagana stalnim psihičkim pritiscima i batinama. Vrhunac odnosa s majkom bio je kad je Magi imala osamnaest godina, kad joj majka nije dopustila da nastavi glazbeno obrazovanje. Nije joj dopustila ni da putuje s Ivom Pogorelićem u Moskvu te da nastavi školovanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

U sjeni tog odnosa je Magino eksperimentiranje sa morfijem, a kasnije i heroinom za kojeg je za on bio bijeg od svega i način na koji se isključivala. Krivi odabir ljubavnih partnera, EKV kao 'osveta' majci, smrt Milana Mladenovića 1984. godine, prodaja očevog stana za vraćanje dugova dilerima, Prihvatiliše za odrasla i stara lica u kojem je provela dva mjeseca prije smrti i dolazak na Kliniku za infektivne i tropske bolesti gdje je preminula 18. rujna 2002. godine, najtužnija je priča nekog glazbenika u bivšoj državi.

Izvor: Društvene mreže

Dušan Vesić objavio je tri knjige o 'Bijelom dugmetu', za koje tvrdi da je najpopularnija i najznačajnija rokenrol pojava istočno od Londona. Autor je televizijske serije i filma 'EKV – kao da je bilo nekada', 'Rokovnika' - filmske povijesti YU-roka u 40 epizoda.