7. listopad

Kinoklub Zagreb najavljuje Monsterclass s Jasnom Nanut

29.09.2022 u 15:20

Bionic
Reading

Gošća Monsterclassa koji će se održati u petak, 7. listopada u 21 sat u Kinoklubu Zagreb je redateljica Jasna Nanut

Jasna Nanut petnaest godina provela je kao novinarka većinom ispred kamere, a onda se odlučila vratiti svojoj prvoj ljubavi - filmu i stati kao redateljica iza kamere. Ako ćemo suditi po dva Oktavijana koja je dobila za filmove Igra malog tigra i Tanja, ovakva temeljita promjena karijere bila je vrlo dobra odluka.

Odličnom režijom i sažetim, ali dobro napisanim dijalozima uspijeva u filmovima dobiti sjajne glumačke izvedbe. Sve to uspijeva bez obzira nalazili se njeni protagonisti na nezgrapnim dejtovima, iskušavali granice seksualne napetosti u uredu, pokušavali predahnuti od svog života povratkom u roditeljski stan, rasturali obitelj lažima i prijevarama ili jednostavno tražili ljubav na krivim mjestima. Svaki put uvučeni smo u intimnu, naizgled banalnu dramu iz kategorije za koju se na kavama sliježe ramenima i dobacuje legendarno “a, šta ćeš”. Međutim, Jasna na takve situacije ne samo da ne sliježe ramenima, već ih iskorištava za nijansirano istraživanje osobnih osjećaja i morala likova i atmosfere (ne)razumijevanja koju njihovi postupci stvaraju, usput potpuno subvertirajući narativna očekivanja gledatelja.

Zašto se zaljubila u film i pomaže li prošla novinarska karijera u režiranju? Što je inspirativno u temi emocionalnih odnosa i kako ih pretvoriti u dobru priču? Kreće li prilikom pisanja uvijek od svojih iskustava? Na ova i druga pitanja tražimo odgovore u petak, 7. listopada u 21 sat u Kinoklubu Zagreb. Razgovor vodi Dražen Puklavec.