'KAKO SE PRAVI PJESMA'

Kazalište slijepih i slabovidnih djeci nudi zamjenu za virtualni svijet društvenih igrica

03.04.2019 u 14:29

Bionic
Reading

Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život izvest će 3. travnja na Sceni Vidra u Zagrebu novu premijeru, predstavu 'Kako se pravi pjesma' Vojina Perića, koja otvara djeci vrata poezije, nudeći im kao zamjenu za virtualni svijet društvenih igrica kuću od riječi sazdanu od suptilnog jezika muza

'Ekrančići, video-igrice, likovi koji pucaju jedni na druge, bore se trošeći život po život, napredujući razinu po razinu, sve je to svakodnevlje u kojemu žive naša djeca i prže svoje male misli na proizvodima umova kojima je virtualno stvarnost a cilj neka apstraktna pobjeda', stoji u najavi.

'Ulovljeni u društvene mreže, koprcamo se kao zbunjene ribice i umišljamo si važnost broja 'prijatelja', dok u stvarnome svijetu sve je manje šaptanja i nevinih poljupčića', dodaje se.

Tko danas govori Matoševu 'Djevojčici umjesto igračke', tko šapuće 'Barbaru' Jacquesa Préverta, tko to svojoj prvoj ljubavi pokušava napisati pjesmu i ostaviti je ispod jastuka na kojemu voljeno biće sanja?

Predstavom 'Kako se pravi pjesma', Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život želi djeci otvoriti vrata poezije, 'suptilnog jezika muza, izgraditi kuću od riječi, kako bi njihova ljubav, njihova radost i sreća, jednog dana uselili u tu kuću i bili sretni u svom voljenju'.

'Ispričat ćemo im jednu kratku priču, a onda, zajedno s njima pisati pjesmice; o travi, o zecu, o ptici i ljubičici. Jer, oni su djeca i bit će jednom Mi, pa neka znaju Matoša i Préverta, neka kroz ovu predstavu uđu u cvjetna polja kolektivne ljudske duše', poručuju iz Kazališta Novi život.