dubrovnik

Izložba 'U čast Dubrovniku' Mersada Berbera otvorena u Lazaretima

28.09.2023 u 12:47

Bionic
Reading

Izložba Mersada Berbera 'U čast Dubrovniku' otvorena je u srijedu navečer u dubrovačkim Lazaretima, a između ostaloga donosi djela iz Berberovog dubrovačkog ciklusa, njegovu posvetu Vlahi Bukovcu te dubrovački ratni dnevnik

Dubrovačkoj je publici također premijerno predstavljena kulisa za kazališnu predstavu Gundulićevog epa 'Osman' u HNK Zagreb 1993.

Berberov sin Ensar istaknuo je da je Dubrovnik bio, nakon Sarajeva i Zagreba, treći umjetnikov dom.

'U svom atelijeru u Lozici kod Dubrovnika stvorio je neka od svojih najljepših djela, i to je dugogodišnja povezanost. Djela su stvarana u Dubrovniku, s temama koje su usko povezane s povijesti Dubrovnika i znamenitim ljudima grada. Izložili smo i ciklus ratnog dnevnika, a manje je poznato da je moj otac s prvim humanitarnim brodskim konvojem ušao u Dubrovnik u ratnom okruženju. Svojim je djelima širio slavu našeg Dubrovnika', poručio je Ensar Berber.

Predsjednica Zaklade Mersad Berber Ira Berber istaknula je da je Mersad Berber posebno bio povezan s građanima Dubrovnika, njegovim prijateljima, a posebno je volio Lozicu, gdje je stvarao.

'Dubrovački ciklus je jako specifičan jer je vezan i za ratnu povijest Dubrovnika. Osjećao je tešku empatiju i ljubav prema gradu gdje je stvarao silne godine i dobivao najljepšu inspiraciju kroz igru svjetlosti, arhitekturu i ljepotu grada', poručila je.

  • +38
Izložba 'U čast Dubrovniku' Mersada Berbera Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ana Kutija