galerija sc

Večeras se otvara izložba 'Briga' fotografa Matije Smuka

28.09.2023 u 09:54

Bionic
Reading

Otvorenje izložbe 'Briga' autora Matije Smuka održat će se 28. rujna u Galeriji SC s početkom u 19 sati, a izložbu možete posjetiti do 7. listopada, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Matija Smuk u ciklusu društveno angažiranih fotografija 'Briga' dokumentira osiromašene obitelji u intimnoj atmosferi vlastitog doma. Istražuje razloge generiranja siromaštva u kraju iz kojeg potječe, iz čega neminovno proizlazi kritika suvremenog društva.

Konačno, cilj ove izložbe je podsjetiti na posljedice siromaštva koje ovu ugroženu društvenu skupinu čini nevidljivom zbog nemogućnosti sudjelovanja u svakodnevnim društvenim procesima.

Kako stoji u tekstu predgovora kustosice izložbe Jelene Šimundić Bendić:

'(…)U fotografijama interijera, jasno se osjeća skučenost i nemogućnost, ne samo ona prostorna ili materijalna, već ona društvena i duhovna. Siromaštvo društveno izolira pojedinca i ograničava mogućnosti za napredak čak i buduće generacije - patiti i promatrati fotografirane slike patnje potpuno su različite stvari. Fotografija patnje može potaknuti savjest pojedinca i njegovo suosjećanje, ali fotografija ne može stvoriti moralan stav ili sposobnost empatije. Moralno djelovanje fotografije moguće je samo ako postoji relevantna politička svijest, odnosno jasan sustav vrijednosti. Stoga, ovaj ciklus fotografija, osim što podsjeća na ugroženu i gotovo nevidljivu skupinu, također testira moralne vrijednosti pojedinca i društva kojeg čini, ali i pokazuje u smjeru onog dijela društva koje snosi najveću težinu odgovornosti.'

Matija Smuk rođen je 1994. godine u Zaboku. Završio je srednju školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, smjer multimedijski tehničar. Student je druge godine diplomskog studija na Katedri za fotografiju Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovao je kao fotograf i kao snimatelj u brojnim studentskim filmovima, snimanjima i projektima. Izlagao je na jednoj samostalnoj - 'Blaženo klanje jesensko', KIC, 2023. i više skupnih izložbi - 'Ispiti', 2021., Galerija F8; 'U 'procesu, Galerija F8, 2020., 2019., 2018., 2017.; 'Ispred igrališta - šalji dalje', Lauba, 2018.; 'Arts & sh*t, Koprivnica, 2017.