29. studenoga

Izložba Odette Steiner, nepoznate umjetnice partizanke, u Galeriji Nova

25.11.2022 u 10:39

Bionic
Reading

Na predavanju 'Tko je Odette Steiner?', koje će se održati u utorak, 29. studenoga, kustos Darko Šimičić će uz pomoć novootkrivenih radova nastalih tijekom njezina boravka u partizanima i pop-up izložbe u Galeriji Nova predstaviti tu dosad nepoznatu umjetnicu

Stotinjak nedavno otkrivenih crteža većinom su malog formata, a prikazuju svakodnevicu partizanskog života bračnog para Steiner i njihovih suboraca tijekom Drugog svjetskog rata i neposredno nakon. Dio je popraćen kratkim bilješkama što olakšava razumijevanje tadašnje situacije i locira mjesta boravka.

Umjetnica je 1944. iz Pariza stigla na oslobođeni teritorij, prvo na Vis, a kasnije je otišla u Topusko, Šibenik i Zagreb, što je bilo usko povezano s njezinim suprugom Ivom, koji je radio u Kulturno-umjetničkom odsjeku ZAVNOH-a, a kasnije u Odjelu za kulturu i umjetnost Ministarstva prosvjete.

Kako se ističe u najavi, to otkriće donosi sasvim novi pogled na njezin opus, a riječ je o autentičnom umjetničkom materijalu nastalom u prijelomnom povijesnom trenutku naše antifašističke borbe.

U arhivskim podacima navedena je samo jedna izložba na kojoj je Odette Steiner (1899.-1984.) sudjelovala - Prva izložba Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske održana u Zagrebu 1946.

Ime joj se navodi i u katalogu Izložbe umjetnika partizana održane 1945. u popisu umjetnika partizana koji nisu zastupljeni na izložbi.

Predavanjem, koji je dio WHW-ovog programa Povijest umjetnosti i društva: Umjetničke ekologije, nastoji se potaknuti daljnja istraživanja koja bi omogućila upotpunjavanje dosadašnjih saznanja i ponudila nova tumačenja.

Izložba radova Odette Steiner moći će se u Showroomu Galerije Nova pogledati do 1. prosinca.

Darko Šimičić je krajem 1970-ih počeo prikupljati osobni arhiv i stvarati kolekciju djela suvremenih hrvatskih umjetnika. Bio je kustos brojnih izložbi i predavao u zemlji i inozemstvu, autor je niza tekstova i likovnih kritika.

Suosnivač je i predsjednik Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu, gdje je angažiran kao voditelj projekata. Bio je programski menadžer u Soros centru za suvremenu umjetnost / Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu (1994.–2006.) te radio u dokumentacijskom odjelu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Član je Hrvatske sekcije međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA).

Njegova recentna istraživanja fokusirana su na grupe i umjetnike u hrvatskoj umjetnosti 1960-ih i 1970-ih godina (Tomislav Gotovac, Gorgona, Mangelos, Grupa šestorice autora).