stigao pravorijek

Institut za jezik: Jemenski pobunjenici su hutisti

17.01.2024 u 09:30

Bionic
Reading

Pokret u Jemenu koji je dobio naziv prema svojemu prvom vođi Huseinu al Hutiju u hrvatskome bi jeziku trebalo zvati hutističkim pokretom, a njegove pripadnike hutistima, priopćio je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

'Nazivi pripadnika toga pokreta, najčešće zapisani velikim početnim slovom (Huti ili Hutiji) nisu u skladu s pravopisnim i tvorbenim pravilima hrvatskoga jezika', naglašavaju iz IHJJ-a.

'Prema pravopisnome pravilu, nazivi pripadnika pokreta pišu se malim početnim slovom. Usto nazivu hutist treba dati prednost pred spomenutim nazivima stoga što je tvoren u skladu s dobro potvrđenim modelom (Buda – budizam – budist; Staljin – staljinizam – staljinist itd.)', zaključuju hrvatski jezikoslovci.

Jemenski hutisti oružana su islamistička politička skupina s iranskom podrškom koja ima sve veću ulogu u sukobu na Bliskom istoku jer napada brodove u Crvenom moru, ispaljuje bespilotne letjelice i projektile na Izrael i time, kako tvrde, podržavaju Palestince u ratu u Gazi.

Njihove akcije povećale su rizik širenja sukoba u regiji jer prijete pomorskim putovima kojima se isporučuje većina svjetske nafte.