OTVOREN NOIR FESTIVAL

Ian Rankin: 'Krimići su važni za kulturu'

23.05.2014 u 08:18

Bionic
Reading

Gostovanje škotskog pisca krimića Iana Rankina otvorilo je večeras u Zagrebu ovogodišnje izdanje Noir festivala, a svjetski poznati 'kralj tartan noira' poručio je kako krimi literaturu smatra važnim izvorom informacija o nekoj zemlji kojim se i sam često služi

'Suvremena krimi literatura jako je važna u kulturološkom smislu jer daje pravu sliku klasnih struktura, političkih problema i svega ostaloga što definira društvo i kulturu neke zemlje, i sve to upakirano u cjelovito čitateljsko iskustvo', kazao je Rankin na tribini u galeriji Prsten Hrvatskog doma likovnih umjetnika (HDLU).

Na njega je posebno utjecao američki pisac krimića James Ellroy, koji mu je (nenamjerno) nadjenuo poznati nadimak 'kralj tartan noira', kazao je. Kad piše, piše po malo svaki dan, a na početku procesa obično ni sam ne zna tko je ubojica. 'Na neki sam način i sam detektiv', kazao je pisac.

Rankinu je na hrvatskom jeziku upravo objavljen najnoviji roman 'Sveci Biblije sjena' u prijevodu Ozrena Doležala i izdanju nakladnika Profil Knjige. Riječ je o 19. po redu romanu u kojemu je glavni lik inspektor John Rebus, i četvrtom objavljenom u izdanju Profila nakon romana 'Pitanje krvi', 'Kraj igre' i 'Pritužbe'.

Prvu knjigu o Rebusu Rankin je objavio 1987. U međuvremenu, njegovi su se romani s tek 200 prodanih primjeraka tjedno vinuli u sam vrh najčitanijih krimića, prevedeni su na 36 jezika svijeta i prodaju se u milijunskim nakladama, te su osvojili brojne domaće i inozemne nagrade.

Prekretnica je bio roman 'Black and Blue', kazao je Rankin, a po njegovim je krimićima ITV snimio televizijsku seriju s Kenom Scottom u ulozi Rebusa. No, istaknuo je kako nikada nije pogledao niti jednu epizodu jer ne želi da na njegovo buduće pisanje o Rebusu utječu manirizmi i osobine vezane uz glumca koji ga je utjelovio.

U 'Svecima Biblije sjena' John Rebus vratio se iz mirovine, ali je povratak u policiju 'platio' prihvaćanjem nižeg ranga, što ga je učinilo ogorčenim cinikom. Rebus sada izravno odgovara svojoj bivšoj štićenici Siobhan Clarke, s kojom istražuje sumnjivo ubojstvo u automobilu. Istodobno se bavi jednim 30 godina starim ubojstvom, što ga vraća na same njegove početke, kad je tek postao detektiv. Paralelno se događa i smrt istaknutog političara, a Škotska raspisuje referendum za proglašenje neovisnosti.

'Želio sam se pozabaviti temom referenduma i to na uravnotežen način, tako da imam i Rebusa koji predstavlja staru školu i izrazito je 'protiv' neovisnosti, i Siobhan koja je mlada i idealistična i koja je 'za', te treću osobu, Malcolma Foxa, koji je u sredini', kazao je Rankin.

Rankin, kojemu je ovo prvi posjet Zagrebu, svojim je hrvatskim obožavateljima otkrio i kako je krimiće počeo pisati u prvome redu želeći pisati priče koje bi istraživale škotsku psihologiju i suvremeno društvo, prikazati Edinburgh kao grad koji nije samo plošno turističko odredište, već se u njemu događa stvaran život.

U pisanju uživa igrati se Boga, iako ono za njega ima i terapeutsku ulogu, a izrazito cijeni prevoditelje te smatra da je prevođenje umjetnost.

Ian Rankin (1960.) do sada je objavio 29 romana i tri zbirke kratkih priča. U Velikoj Britaniji na samom je vrhu ljestvice najprodavanijih autora, odlikovan je Redom Britanskog Carstva za doprinos književnosti, dodijeljene su mu počasne diplome niza sveučilišta, a kao stalni suradnik Newsnight Reviewa na BBC 2 predstavio je i svoj dokumentarac o prirodi zla 'Ian Rankin's Evil Thoughts'. Živi u Edinburghu sa suprugom i dvojicom sinova.

Nakon odlično posjećenog razgovora s Rankinom, upriličena je projekcija filma '39 stepenica' Alfreda Hitchocka. Program Noir Festivala nastavlja se sutra masterclassom 'L.A. Noire - dekodiran' s Jasminom Kallay i projekcijom filma 'Los Angeles glumi sebe' Thoma Andersena. Zatvara ga u subotu, 24. svibnja projekcija filma 'Istrebljivač' Ridleya Scotta, nakon čega slijedi Blade Runner Party.

Festival će imati nastavak u Rijeci u Art Kinu 31. svibnja, kada će biti održana završna radionica 'Game Noir'.