trokut tuge

Hrvatski glumac Zlatko Burić osvojio europskog Oscara

11.12.2022 u 11:55

Bionic
Reading

Hrvatski glumac s danskom adresom Zlatko Burić Kićo osvojio je nagradu Europske filmske akademije, tzv. europskog Oscara, za najboljeg europskog glumca, za ulogu u filmu Trokut tuge

Tom su filmu švedskog redatelja Rubena Östlunda na svečanoj ceremoniji u subotu navečer u Reykjaviku dodijeljene još tri nagrade Europske filmske akademije - za najbolji film, režiju i scenarij, objavio je Zagreb Film Festival, na čijem je ovogodišnjem, 20. izdanju film prikazan, dok je Burić bio član međunarodnog žirija.

Burić je tada u razgovoru za Hinu rekao kako je Östlundov veliki obožavatelj još od njegovih kratkih filmova, a kod njega mu se osobito sviđa što glumac ima odgovorniju ulogu nego što je to uobičajeno, počevši od procesa castinga koji se s redateljem vodi kroz duge razgovore oko teme filma, životnih stavova, politike.

Burić u 'Trokutu tuge' glumi ruskog oligarha koji se s ostalim bogatašima provodi na luksuznom brodu koji nakon oluje potone, a dio posade završi na pustom otoku. Tamo se pozicije mijenjaju jer dotadašnji sluge koji znaju kako preživjeti sada dobivaju na važnosti.

  • +5
Zlatko Burić Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Zlatko Burić je bio jedan od osnivača alternativne zagrebačke kazališne skupine Kugla glumište, nakon čijeg raspada odlazi u Dansku. Afirmirao se ulogom u trilogiji 'Diler' (1996.) Nicholasa Windinga Refna, nakon čega je uslijedio niz angažmana, uključujući triler "Slatke, prljave stvari" (2002.) Stephena Frearsa.

Imao je i niz zapaženih uloga u hrvatskim filmovima, među kojima je i 'Ne gledaj mi u pijat' Hane Jušić.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Vicky Krieps za ulogu kraljice Sissi u filmu 'Korzet', još jednom ostvarenju prikazanom na 20. ZFF-u.

'Trokut tuge' upravo igra u kinima diljem Hrvatske, a 'Korzet' kreće u distribuciju početkom 2023. godine.