95 radova

Hrvatski filmski savez objavio selekciju programa za Reviju i Smotru

22.08.2023 u 11:30

Bionic
Reading

Hrvatski filmski savez objavio je selekciju 95 radova koji će biti prikazani na 61. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotri hrvatskog školskog filma, od 5. do 8. listopada u Zagrebu

U sklopu Revije i Smotre, koje organiziraju Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke i Narodnog sveučilišta Dubrava, bit će prikazano ukupno 95 radova mladih autora u šest kategorija, priopćeno je.

Za program ovogodišnje Revije namijenjene najmlađim filmskim autorima prijavljeno je rekordnih 316 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju su odabrana 73 rada u šest kategorija od kojih je 21 animiranih, 12 dokumentarnih, 11 igranih filmova te devet radioničkih i 13 filmova slobodnog stila te sedam TV reportaža.

Filmove za Reviju birali su filmska redateljica Dalija Dozet, filmska montažerka Ina Bijelić te filmski scenarist i redatelj Luka Rukavina.

“U ovogodišnjoj selekciji zastupljeni su svi filmski rodovi, mnogo je filmova koji nas odvode u neke izmišljene, dječje svjetove, ali ima i mnogo onih koji vrlo jasno ukazuju na promjene u okolini i okolišu, reflektirajući našu sadašnjost kroz oči svojih mladih autora i autorica.” komentirala je Dalija Dozet.

Na ovogodišnju su Smotru prijavljena 223 filma osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Za program je Smotre državno povjerenstvo odabralo 26 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih radova.

Odaziv kojem svjedočimo iz godine u godinu govori o interesu obrazovnih djelatnika i osnovnoškolaca za ovakve filmske događaje. Brojevi su svjedok kontinuiranog i kvalitetnog rada školskih filmskih družina i kinoklubova te njihove uloge u oblikovanju kvalitete života djece i mladih, kaže se.