novi uspjeh naše kinematografije

Hrvatski dokumentarci nagrađeni na festivalu Slobodna zona

11.11.2022 u 16:44

Bionic
Reading

Dugometražni dokumentarni film Gorana Devića 'Hrvatskog narodnog preporoda' osvojio je nagradu Human Rights 18. Filmskog festivala Slobodna zona, a filmu 'Veće od traume' Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski pripalo je posebno priznanje

Devićev film prati tjedan dana u životu zgrade koja je nekoć predstavljala suvremeno arhitektonsko središte naselja izgrađenog u vrijeme Jugoslavije za radnike Željezare Sisak. Film je dosad nagrađivan na Liburnia Film Festivalu te na Danima hrvatskog filma.

Film "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem ZagrebDoxu na kojem je osvojio Nagradu publike te posebno priznanje žirija.

Izvor: Društvene mreže

Na Sarajevu Film Festivalu ovjenčao se Nagradom za ljudska prava, a slavio je i na Danima hrvatskog filma, osvojivši Nagradu za etiku i ljudska prava, nagradu Zlatna uljanica, posebno priznanje žirija te Nagradu publike, podsjećaju iz HAVC-a.

Osnovan 2005., Festival Slobodna zona je otvorio prostor za debate, promociju, preispitivanje i razumijevanje ljudskih prava i srodnih pitanja, društvenih pojava i problema u svetu i regiji.

U prosjeku prikazuje 30 do 40 igranih i dokumentarnih angažiranih filmova iz cijelog svijeta nagrađenih na prestižnim svjetskim festivalima, održava se istovremeno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a ove godine trajao je od 3. do 8. studenog.