KULTURNA POLITIKA

HDZ-ov filmski program režira Dejan Šorak

18.06.2015 u 14:54

Bionic
Reading

Poznati režiser i pisac Dejan Šorak istaknut je kao autor kulturnog programa HDZ-a vezanog uz filmsku umjetnost, a u njegovu opusu najpoznatiji su filmovi 'Oficir s ružom' i 'Dva igrača s klupe' te manje poznat film 'Najbolji' koji je kritika svojedobno zvala hrvatskim Top Gunom

Zorislav Lukić iz Odbora za kulturu HDZ-a u emisiji 'Treća runda' na HRT-u govorio je o kulturnom programu HDZ-a, a posebno se osvrnuo na hrvatski film i istaknuo da je režiser Dejan Šorak za HDZ napravio najveći dio tog programa vezanog uz film.

Emisija 'Treća runda', koja se emitira na HRT-u, u svom posljednjem ovosezonskom izdanju donijela je isječke prethodnih gostovanja brojnih ljudi iz društvenog, kulturnog i političkog života. Tako su ponovili i gostovanje Zorislava Lukića koji je u emisiji u ožujku ove godine govorio o kulturnoj politici i to netom nakon što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u svom govoru na obljetnici prvog općeg sabora HDZ-a vrlo općenito govorio o kulturi. Zorić je na pitanje je li HDZ u međuvremenu konkretizirao svoj kulturni program, krenuo pričati o situaciji u hrvatskom filmu. Smatra da je ‘daleko od zadovoljavajuće’.

‘Usmjeravat ćemo se na to da se u okviru Hrvatskog audiovizualnog centra nametne ono što sad nije, a to je kriterij vrsnosti, izvrsnosti, dapače, i strogo poštivanje zakona na čemu ćemo inzistirati u potpunosti’, izjavio je Lukić te napomenuo kako je najveći dio programa na koji se poziva, a tiče se hrvatskog filma, napravio filmski režiser Dejan Šorak. ‘Njegovo iskustvo je golemo i u znatnoj mjeri je kreirao ono što će biti politika HDZ-a prema hrvatskom filmu’, potvrdio je Lukić u emisiji. Kontaktirali smo Dejana Šorka, no nije želio komentirati svoj rad na kulturnom programu HDZ-a.

Najbolji

Dejan Šorak rođeni je Karlovčanin, a diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Uz Zorana Tadića i Živorada Tomića najistaknutiji je predstavnik hrvatskog žanrovskog filma osamdesetih. Osim filmom, bavi se i književnošću te je napisao, među ostalim, romane ‘Čovjek bez dna’, ‘Kontrolna projekcija’ i ‘Američko-hrvatski u boji’. Domaća ga publika ipak više poznaje po filmovima, među kojima se ističe ‘Oficir s ružom’ iz 1987. za čiji je scenarij Šorak nagrađen Zlatnom Arenom u Puli te film ‘Dva igrača s klupe’ iz 2005. za koji je dobio istu nagradu. U njegovom filmskom opusu je i dugometražni naslov ‘Najbolji’ iz 1989., a kako se navodi u bazi hrvatskih filmova na stranicama Filmskih programa, riječ je o filmu koji je nazivan jugoslavenskim Top Gunom te je prošao nezapaženo kod publike, a ni kritika mu nije bila sklona. Film je nastao u produkciji Avala filma i Zastava filma, a ističu da je potonja produkcijska kuća bila u vlasništvu JNA i ‘specijalizirana za propagandne, uvijek snažno ideološki obojene filmove o jugoslavenskoj vojsci’. 'Šorka su angažirali za dugometražni igrani film smišljen radi veličanja moralnosti uzornog pripadnika oficirskog kadra JNA’, ističe se u recenziji na stranici Filmski programi čiji sadržaj potpisuju kritičari Damir Radić i Nenad Polimac.