gošća je bila Rosie Kugli

Gradska knjižnica Biograd na moru organizirala je književno druženje

07.03.2024 u 23:20

Bionic
Reading

Gradska knjižnica Biograd na moru organizirala je književno druženje, a knjiga 'Mali noćni razgovori' poslužila je za razmjenu važnih misli i ideja koje se tiču borbe žena.

Rosie Kugli, autorica poznata po svojoj sposobnosti da plete priče koje odzvanjaju snažnim emotivnim istinama, u 'Malim noćnim razgovorima' progovara o obiteljskom nasilju, samohranom majčinstvu i životu u sjeni zlostavljača, stoji u priopćenju.

Surova stvarnost nezaposlenosti i odbačenosti od društva primorava glavni lik na bijeg i rad na vrućoj telefonskoj liniji kako bi osigurala sredstva za život sebi i svojoj djeci. Kugli majstorski koristi svoj narativ kako bi osvijetlila tamne aspekte života žrtava. Ravnateljica Tihana Jurišić podijelila pozitivne dojmove s književnog susreta: - Naša draga gošća Rosie Kugli svojom je pričom taknula u srce svakoga u publici. Treba imati hrabrosti tako otvoreno pisati i pričati o mračnim temama, posebno kad ste i sami iskusili dio njih. Razgovor smo započeli temom njezina zanimanja, kako je od pravnice postala književnica, a dotakli smo se književnosti za mlade i važnosti njezinih romana 'Nisam ti rekla' i 'Dvije crte plavo'.

Preko njezinih 'Ikona' objavljenih u izdavačkoj kući Iris Illyrica došli smo na temu važnih žena u hrvatskom javnom životu i naglasili koliko je ta knjiga važna, posebice mladima, jer mladi zbog manjka informiranosti često uopće ne znaju za žene koje su zastupljene u toj knjizi. Težište je književnog susreta bilo oko tema koje je autorica obradila u svom psihološkom romanu: institucija koje ne rade svoj posao, koliko žena ženi može biti vuk, kako je nastao naslov knjige ali i problem hrvatskoga društva u cjelini koje ne priznaje da situirana i bogato udana žena može biti nesretna i zlostavljana. Večer je obilježilo aktivno sudjelovanje publike, uključujući žene koje su podijelile svoje osobne priče, čime su dodatno obogatile događaj.

Knjiga 'Mali noćni razgovori'služi kao važan podsjetnik da književnost može biti moćno sredstvo za promjenu. Rosie Kugli, ovim djelom, pokazuje ne samo svoj literarni talent, već i duboku posvećenost pitanjima koja oblikuju naše društvo. Kroz njezine riječi i snažnu poruku svi smo pozvani da čitamo, slušamo, učimo i, najvažnije, djelujemo. Kako bismo izgradili bolju i sigurniju budućnost, nužno je da progovaramo - i 'Mali noćni razgovori' su moćan početak.