Mada Peršić u glavnoj ulozi

Dramska verzija opere 'Tosca' u režiji Damira Zlatara Freya premijerno u pulskom INK-u

28.02.2020 u 11:46

Bionic
Reading

Dramska verzija opere 'Tosca' u prijevodu Vjenceslava Kapurala, koju su prema motivima Luigija Illice i Giuseppea Giacose adaptirali redatelj Damir Zlatar Frey i dramaturg Rok Andres, premijerno će biti prikazana u pulskom INK-u večeras, 28. veljače u 20 sati.

Floriu Toscu igra Mada Peršić, a zli Barun Scarpija je Luka Mihovilović, dok ulogu Maria Cavaradossija tumači Mladen Vujčić. Damir Zlatar Frey osim što je redatelj i ujedno je scenograf te koreograf predstave, a kostime je oblikovala Ivana Bakal, svjetlo Dario Družeta, video je rad Ivana Marušića Klifa.

'Damir Zlatar Frey se s operom Tosca susreo prvi puta vrlo zapaženom režijom dviju različitih izvedbi, u kazalištu i ambijentalnoj prilagodbi, u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci 2007. Ovoga se puta s temom Tosce i njezinim strastima susreće na dramskoj pozornici, postavljajući Sardouovu Toscu prvi put u Hrvatskoj. Važnost Freyeva djela može se prije svega prepoznati u njegovom poimanju kazališta kao integrirane umjetnosti, kojoj se posvećuje preciznim radom u svim segmentima uprizorenja' najavio je predstavu dramaturg Rok Andres.

  • +7
Tosca Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Praizvedba La Tosce bila je u Parizu 24. studenoga 1887., a u glavnoj je ulozi nastupila povijesna glumica Sarah Bernhardt pa već i taj podatak govori kako je riječ o tekstu kojem je potrebna originalna glumačka postava, stoji u najavi.

'Tosca u režiji Damira Zlatara Freya želi u procesu uprizorenja napraviti nešto slično što su libretisti i skladatelj učinili za operni postav, a praznine popunjava režijska i glumačka inovacija, koje će Floriji Tosci dati novi izraz i pogled. Događanje vrlo zgusnuto pratimo prema logici opernoga libreta, kojega su Pucciniju priredili Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, dok je govorni tekst (samo događanje) preuzet iz Sardouove drame. Povezivanjem obaju temeljnih djela, pomoću Freyeve poetike i njegove ekipe, drama Tosce ispričana je na nov, suvremen i kazališno privlačan način' najavljuje Andres.