nedjelja

Dokukino KIC besplatnom projekcijom slavi 14. rođendan

16.06.2023 u 15:43

Bionic
Reading

U regiji jedinstveno kino u Preradovićevoj 5 preko desetljeća prikazuje filmove koji potiču na kritičko promišljanje i diskusiju

Prigodno, uz dokumentarac i pjesmu, zagrebačko Dokukino KIC ove nedjelje, 18. lipnja slavi svoj 14. rođendan uz besplatnu projekciju glazbenog dokumentarca 'Miúcha: Glas bossa nove' o neopjevanoj kraljici ovog popularnog brazilskog žanra. Film redateljice Liliane Mutti istražuje povijest ovog legendarnog brazilskog glazbenog pravca kroz priču o umjetnici Miúchi, njezinoj borbi da postane priznata pjevačica i njezinom turbulentnom braku s Joãom Gilbertom, pionirom bossa nove.

Dokukino KIC ovom projekcijom obilježava još jednu uspješnu sezonu u kojoj je u prvih pet mjeseci 2023. godine održano preko 160 projekcija i tridesetak diskurzivnih programa koje je posjetilo je oko 3 tisuće gledatelja. Godišnje se u Dokukinu prikaže više od 150 dokumentaraca iz pedesetak zemalja svijeta, s posebnim naglaskom na domaću produkciju pa je tako nova sezona u rujnu otvorena uz hrvatsku premijeru dokumentarca 'Sava' s naracijom velike Mire Furlan u njezinom posljednjem filmskom nastupu, a zaključuje se uz dugočekivani dokumentarac Ivana Ramljaka 'El Shatt – nacrt za utopiju' o 28 tisuća stanovnika Dalmacije koji su tijekom Drugoga svjetskog rata evakuirani u Egipat i komunističkom model-naselju koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati Jugoslavija kada završi rat.

Iz programa Dokukina u lipnju treba izdvojiti i projekcije pobjedničkih filmova 16. Subversive Festivala – 'Suho tlo u plamenu' i 'Sakupljači bilja', naslove iz Restartovog programa 'Dokumentarno ljeto' te projekciju kontroverznog mockumentarca 'Čovjek grize psa' o serijskom ubojici koji je stekao kultni status svojom beskompromisnom satirom odnosa medija prema nasilju, dok će se u sklopu programa 'Palače užitka' održati hommage nedavno preminulom avangargandnom filmašu Kennethu Angeru čiji kaleidoskopski filmovi spajaju paganizam i homoerotizam, kontrakulturu i pop glazbu 1960-ih i ruše sve tabue.

Sve o programima i rasporedu pronađite na službenim stranicama.

S prvim danima srpnja Dokukino KIC odlazi na ljetnu pauzu koju će provesti na open-air projekcijama i online platformi volimdokumentarce.net sve do rujna.