četvrtak na sff-u

Dekonstrukcija mita o bijelom čovjeku, društvena paranoja i neuzvraćena ljubav

18.05.2023 u 09:56

Bionic
Reading

U Dokukinu KIC četvrtak započinje u 17 sati uz legendarnog britanskog avangardnog filmaša Johna Smitha koji više od 50 godina stvara zaigrane eksperimentalne filmove svih oblika i formata

Smith će održati masterclass o ograničenju i slučaju kao filmskim strategijama, popraćen retrospektivom njegovih duhovitih minijatura koje transformiraju naizgled banalne svakodnevne događaje u poetične metafore ljudskog stanja.

Anarhističkom satirom "Robinson Crusoe je seronja" u 18 sati otvara se u četvrtak program konkurencije u kinu Tuškanac, filmom koji pravedničkim gnjevom demontira imperijalističku ideologiju i kulturni mit o bijelom čovjeku koji je 28 godina živio sam na naseljenom otoku, "civilizirao" autohtone stanovnike otoka i proglasio ga svojim vlasništvom.

U 19:30 možete pogledati novi film francuskog queer autora Alaina Guiraudiea "Ničiji junak" u kojem u svojem prepoznatljivom iskričavom stilu i otklonu od političke korektnosti obrađuje teme neuzvraćene ljubavi i društvene paranoje te pronalazi solidarnost na neočekivanim mjestima. Ovu nonšalantnu komediju ugledni francuski časopis Cahiers du Cinéma uvrstio je u top 10 filmova 2022. Četvrtak u Tuškancu završava u 21:30 sati uz švedsku dramediju "Dućan" u kojoj redateljica Ami-Ro Sköld kroz niz anegdota zaposlenika jednog supermarketa iscrtava pronicljivu i sociološki potkovanu studiju radnih odnosa u neoliberalnoj ekonomiji.

Izvor: Društvene mreže

U Dokukinu u 20 sati slijedi nastavak Retrospektive "Sve što ste htjeli znati o Crnom filmu (ali vas je bilo strah pitati)" uz film "Razvezani jezici" Marlona Riggsa, vjerojatno najvažnije filmsko djelo posvećeno životu crnih gej muškaraca. Riggsov majstorski video-esej uzdrmao je američku političku scenu i društvo u cjelini kada je prikazan na javnoj televiziji i do danas nije izgubio ni atom svoje prkosne ljepote i relevantne poetičke kvalitete.

Raspored i cjelokupni program provjerite ovdje.