u režiji lee anastazije fleger

'Charlie i tvornica čokolade' u Trešnji: Čarobno putovanje uz nagrade Kraša

06.04.2023 u 09:50

Bionic
Reading

Nova predstava kazališta Trešnje, 'Charlie i tvornica čokolade' u režiji Lee Anastazije Fleger, čija će premijera biti 21. travnja, bit će, kako je najavljeno u srijedu, čarobno, bogatim nagradama nagrađeno putovanje koje će djecu potaknuti na razmišljanje o pravim vrijednostima

Na konferenciji za medije u foajeu Trešnje, redateljica Lea Anastazija Fleger kazala je kako je riječ o priči koju znaju sva djeca na svijetu, uz koju su odrastale i odrastaju generacije djece.

"Nakon dvije poznate filmske adaptacije, veliki je izazov bio napraviti adaptaciju za kazalište i nadam se da smo uspjeli u tome", rekla je. "Mislim da je ovo predstava i za djecu i za odrasle. Nastojali smo na različite kazališne načine dočarati veliku čaroliju Willyja Wonke i njegove tvornice", dodala je redateljica, koja potpisuje i adaptaciju.

"Charlie i i tvornica čokolade" priča je o djeci koja žele zagospodariti svijetom slastica, velikom i čudesnom tvornicom Willyja Wonke. On prvi put otvara vrata svoje čudesne tvornice i raspisuje natječaj. U svoje čokolade stavlja pet zlatnih ulaznica koje postaju jamstvo za ulazak. Diljem svijeta djeca i roditelji mahnito kupuju čokolade ne bi li baš oni i njihovo dijete pronašli zlatnu ulaznicu.

Sretni nalaznici su August Loop, Vera Salt, Violeta Beauregarde i Mike Telkač, koji su utjelovljenje ružnih ljudskih pohlepa i prototipovi razmažene i neodgojene djece. Posljednji nalaznik zlatne ulaznice ujedno je i glavno lice komada, skromni Charlie Bucket, koji je za to imao samo tri prilike jer je njegova obitelj toliko siromašna da on svake godine za rođendanski poklon dobije jednu Wonkinu čokoladu.

Svih petero nalaznika zlatnih ulaznica sa svojim roditeljima imaju priliku upoznati slavnog Willyja Wonku, njegove Oompa Loompase i sve slatke tajne i čudesa koje skriva njegova tvornica. Hoće li junaci ove priče uvidjeti da je uživanje u slasticama zadovoljstvo samo onome tko u tome ne pretjera ili će se izgubiti u carstvu slatkiša?

Willija Wonku igra Radovan Ruždjak, Charlie je Luka Bulović a veliki ansambl predstave čine još Tvrtko Jurić, Sanja Hrenar, Matija Čigir, Aleksandra Naumov, Tamara Vrdoljak, Paško Vukasović, Ana Vučak Veljača, Krunoslav Klabučar, Kruno Bakota, Daria Knez Rukavina, Lucija Rukavina, Tena Jeić Gajski, Tin Rožman, Ivana Bakarić, Jure Radnić i Dubravka Lelas.

Luka Bulović kazao je kako je igrati dijete uvijek teško, ali je u ulogu Charlija ušao lako, jer je riječ o liku dobroga dječaka koji je neka vrsta promatrača i koji zbog svoje skromnosti i dobrog odgoja "ne nastrada". "Ova predstava želi naučiti djecu da pohlepa, neumjerenost i ovisnosti ne donose dobro, nego da treba biti skroman", rekao je Bulović.

O liku Willija Wonke Radovan Ruždjak rekao je kako je dosta težak, jer je riječ o ekscentriku, nekonvencionalnom geniju koji je stalno na rubu ekscesa.

Scenografiju oblikuje Paolo Tišljarić, kostime osmišljava Ana Fucijaš, za glazbu je zadužen Frano Đurović , za pokret Damir Klemenić, a za svjetlo Vesna Kolarec. Projekcije su djelo Mirana Brautovića a oblikovatelj zvuka je Tomislav Budimir.

U suradnji s Krašem, nakon svake odgledane predstave, djeca i njihovi roditelji moći će u suvenirnici kazališta Trešnje kupiti limitirano izdanje čokolade Čoksa a, po uzoru na predložak, po petero sretnih nalaznika zlatnih karata u ovoj čokoladi svake godine tijekom sljedeće četiri godine uživat će u bogatim nagradama.

Direktor marketinga Kraša Nikša Farac otkrio je da će to biti posjet Kraševoj tvornici čokolade, godišnja ulaznica za sve predstave kazališta Trešnja, 100 komada čokolada Čoksa te ulaznica za Muzej čokolade za cijeli razred dobitnika.

Ravnateljica Trešnje Višnja Babić zahvalila je Krašu što je pristao biti partner predstave, te posebno svojem divnom glumačkom ansamblu, "koji je apsolutno najljepši dio ove predstave".