u režiji ivana planinića

Krležina 'Legenda' premijerno u Tunelu Grič i u produkciji Gavelle

03.04.2023 u 10:18

Bionic
Reading

Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella najavljuje, u četvrtak i petak 13. i 14. travnja u Tunelu Grič, dvije premijere predstave "Legenda" Miroslava Krleže u režiji Ivana Planinića

"Legenda" je 1914. bila prvi objavljeni dramski tekst Miroslava Krleže. U 1930-ima je izašla nova, bitno prerađena verzija komada, a drama je praizvedena tek krajem 1970-ih u scenskoj viziji Slobodana Unkovskog. Svoju prvu izvedbu u Hrvatskoj čekala je do nedavno: 2015. godine u scenskom ju je čitanju na Festivalu Miroslav Krleža postavio Georgij Paro.

Razlog(e) tako malobrojnih uprizorenja "Legende" vjerojatno treba potražiti u njezinoj scenskoj zahtjevnosti, ali i u činjenici da je posrijedi ekspresionistički teatar ideja, sinestezijskih nagnuća, slike, atmosfere, ističu iz Gavelle. Zamisliti je zato u teatarskoj dvorani čini se manje prikladnim, nego potražiti joj specifično prizorište izvan kazališne kutije, napominju.

Upravo u tom smislu Tunel Grič doima se kao kreativno mjesto za razigravanje ove Krležine drame, za oživljavanje njezine sugestivne atmosfere te uspostavljanje dijaloga prostora i svih sastavnica žive teatarske izvedbe: glume, scenografsko-kostimografskog pristupa, oblikovanja svjetla, glazbe i zvučne kulise, pokreta.

Pritom i značenjski Tunel svojom topografijom i "utisnutošću u grad" doprinosi slojevitosti značenja upisanih u Krležin predložak, jer ranokršćanske katakombe asocijacija su koja se nameće sama po sebi, spremna pretopiti se s likovima Isusa, Marije, Sjene, Jude...

Glume Nikola Baće, Nataša Janjić Medančić, Franjo Dijak, Domagoj Janković, Sven Medvešek, Tara Rosandić, Antonija Stanišić Šperanda, Ana Kvrgić, Ivana Bolanča, Ivan Grčić i Filip Šovagović.

Režija je povjerena Ivanu Planiniću, koji potpisuje i adaptaciju teksta, zajedno s Dubravkom Mihanovićem, koji je ujedno i dramaturg. Scenografiju i oblikovanje svjetla potpisuje Ivan Lušičić Liik, kostime Marita Ćopo, suradnik za glazbu je Nikša Marinović, suradnica za scenski pokret Maja Marjančić, asistentica redatelja je Hrvojka Begović, a asistent oblikovatelja svjetla Endi Krakić.

Nakon dvije premijerne izvedbe, 13. i 14. travnja, predstavu se može pogledati 15., 16., 17., 18. i 19. travnja, od 20 sati u Tunelu Grič. Ulaznice se mogu nabaviti preko weba, i na blagajni kazališta u Petrinjskoj 13.