nove knjige

Četiri nova naslova u izdanju Hena coma

17.07.2023 u 10:05

Bionic
Reading

Krimić filmskog redatelja i scenarista Davora Žmegača 'Crvotočina' te romani švedske književnice Ie Genberg 'Detalji', finskog književnika Tommija Kinnunena 'Rekla je da se ne kaje' i Olge Ravn 'Zaposlenici', novi su naslovi objavljeni u srpnju u izdanju Hena coma

Kako ističe nakladnik, prvi krimić Davora Žmegača 'Crvotočina' pokazuje 'složenost svijeta, njegovih privida koji se mogu mjeriti s filmskima, otvara niz moralnih pitanja, od onih o pasivnosti u doba velikog zla do pitanja o nasljeđivanju krivnje i dosezima osvete'.

Roman počinje pronalaskom leša predsjedničkog kandidata Viktora Radana, zatučenog tupim predmetom i sa slikom Ante Pavelića pričvršćenom pribadačom na majicu, u Ljetnom kinu Tuškanac, a u istrazi koja uslijedi sudjeluju bivši policajac sumnjive reputacije i njegova bipolarna kći, street-art umjetnica.

Davor Žmegač filmski je redatelj i scenarist, autor šest kratkih igranih filmova, četiri dugometražna igrana filma i tri TV serije, među kojima su 'Utočišta', 'Zlatne godine', 'Prezimiti u Riju', 'Tužni bogataš' i 'Tin: 30 godina putovanja'. Redoviti je profesor scenarija na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje od 1998. godine.

Švedska književnica Ia Genberg karijeru je počela kao novinarka, a debitirala je romanom 'Söta fredag'. Uslijedili su roman 'Sent farväl', zbirka priča 'Klen tröst och fyra andra berättelser om pengar' te roman 'Detalji' za koji je nagrađena prestižnom švedskom nagradom August.

Roman 'Detalji', objavljen u prijevodu Sare Profeta, književna je studija života samog, ističe nakladnik. U maniri velikih kanonskih književnica, Genberg poseže za svakodnevnim kad traži smisao, za prošlošću kad razabire sadašnjost, a za slojevitim kada oblikuje jednostavno.

Svaki od književnih portreta koje u romanu prikazuje riznica je za sebe, a onda i štivo nad kojim se dugo promišlja što to, zapravo, u životu vrijedi, dodaje.

Roman suvremenog finskog pisca Tommija Kinnunena 'Rekla je da se ne kaje', objavljen u prijevodu Borisa Vidovića, govori o tihim i nevidljivim ženama, sudionicama rata izvan bojišnice. Riječ je dirljivoj posveti ženskoj odlučnosti i nevjerojatnoj hrabrosti i snazi ljudskog duha u turobnim vremenima, a njihovo je pješačenje emotivno putovanje u mračne dubine dvojbenih odluka koje su ih zauvijek obilježile, navodi nakladnik.

Kinnunen je za debitantski roman 'Na križanju četiriju cesta', koji je adaptiran u kazališnu predstavu i operu, dobio niz nagrada, a drugi roman 'Lopotti' bio je u užem izboru za nagradu Finlandija. Za roman 'Rekla je da se ne kaje' nagrađen je dvjema važnim finskim nagradama - Minna Canth i Suomalainen Kirjakauppa. Živi i radi u finskoj kao profesor finskog jezika i književnosti.

Roman 'Zaposlenici' finalistice Booker Internationala, danske pjesnikinje i prozaistice Olge Ravn neobičan je niz svjedočanstava pojedinaca čiji je jedini smisao postojanja njihov posao.

Mameći nas na čitanje kolažiranjem različitih sudbina, Ravn rasijeca samu srž kapitalizma koji u svom najgorem obliku uništava ljudskost i empatiju, napominje nakladnik. Koketiranje sa SF-om, pak, tek je izlika za razmatranje stanja čovjeka u suvremenome svijetu i jedne od mogućih vizija budućnosti. Roman je preveo Edin Badić.