NOVI LIVE PERFORMANS

Četiri dana umjetnosti u Galeriji Kranjčar

17.05.2021 u 13:25

Bionic
Reading

Danijel Žeželj predstavlja svoj novi projekt – performans pod nazivom '4' (Četiri) kojeg će u Galeriji Kranjčar predstaviti od 19. do 22. svibnja 2021. u četverodnevnoj live izvedbi, uz glazbenu pratnju nagrađivanih pulskih glazbenika i kompozitora Alena i Nenada Sinkauza i jednog od najboljih talijanskih jazz muzičara Alfonsa Santimonea

Novi projekt Danijela Žeželja, renomiranog autora stripova, animiranih filmova, grafičara i ilustratora, koncipiran je kao ciklus dinamičkih slikarsko-glazbenih performansa koji se odvija u nizu od četiri uzastopne večeri, u trajanju od po 40 minuta, unutar kojih će se svake večeri realizirati slika, čineći u četiri dana nastajanja sekvencu vezanu u finalnu narativnu cjelinu, stoji u priopćenju.

Performans će  se svake večeri od 19. do 22. 5. prenositi uživo, putem live streaminga na Facebook stranici projekta, https://www.facebook.com/4livepaintinglivemusic, čime će se omogućiti publici da izravno prati proces nastajanja metamorfnog djela, a koje će se po završetku perfomansa, u obliku izložbe s prikazom finalnog djela i s popratnim audiovizualnim digitalnim zapisom, moći pogledati u Galeriji Kranjčar.

Nastajanje i transformacije slike temeljni su elementi performansa „4“ (Četiri). Vrijeme nastajanja slike konkretizirano je zvukom i glazbom, i transformirano u stilizirani vidljivi proces nastajanja i nestajanja. Broj četiri simbolizira četiri godišnja doba, četiri mjene koje obilježavaju ciklus godine ili ciklus života, fragment vremena, zatvoreni krug. Slike koje su rezultat svakog od četiri dana performansa ostaju trajni fizički objekti i tragovi procesa, no metamorfoza slika, vrijeme u kojima nastaju definirano je glazbom i zvukom.

Glazba u izvedbi Alena i Nenada Sinkauza i pijanista Alfonsa Santimonea je komponirana kao i improvizirana, a prati i naglašava narativnu liniju te direktno gradi dramaturgiju nastajanja vizuala, pa slike i glazba zajedno stvaraju eksperimentalnu narativnu formu. Čitava izvedba se temelji na snažnoj razmjeni glazbenih i slikarskih elemenata - spajanju ritma i vremena glazbe s volumenom i prostorom slike.

'Slike velikog formata biti će izvedene valjcima i akrilikom na pripremljenoj reljefnoj  podlozi. Tema performansa i ciklusa od 14 slika elementarne su ljudske emocije predstavljene kroz pokret, lice i ruke. Performans je nastavak suradnje s glazbenicima i kompozitorima Alenom i Nenadom Sinkauzom, uz gosta, talijanskog muzičara Alfonsa Santimonea. Alen, Nenad i ja imali smo prije nekoliko mjeseci performans Fractalia, također u Galeriji Kranjčar i suradnja s njima uvijek je kreativna avantura', rekao je Žeželj o projektu.

Svi ljubitelji umjetnosti performans '4' (Četiri) mogu pratiti uživo putem live streaminga, svake večeri od 19. do 22. svibnja od 21.00 – 21.40 sati.

Danijel Žeželj autor je stripova, animiranih filmova, grafičar i ilustrator. Njegovi stripovi, grafički romani i ilustracije objavljivani su u knjigama i časopisima u Hrvatskoj, Sloveniji, Engleskoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Švedskoj, Brazilu, Argentini, Južnoj Africi, Kini i SAD-u. i Stripove i ilustracije objavljivali mu su ugledni izdavači kao što DC Comics/Vertigo, Marvel Comics, Dark Horse, Heavy Metal, Image, Dargaud, Mosquito, Grifo Edizioni, Eris Edizioni, The New York Times Book Review, Harper’s Magazine, San Francisco Guardian, Washington Chronicle, itd. Autor je dvadeset i pet grafičkih novela i šest animiranih filmova.

Trenutno završava novi animirani film 'Sakupljač,' u produkciji Zagreba filma, a njegova nova grafička novela 'Poglavica jelena' bit će predstavljena 5. lipnja 2021. na ovogodišnjem pulskom festivalu Sa(n)jam knjige.