program ide dalje

Brijuni: Premijerno izvedena predstava 'Othello'

24.07.2023 u 09:35

Bionic
Reading

Drama 'Othello', u režiji ukrajinske redateljice Oksane Dmitriijeve, najavljena kao jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespeareovih tragedija, premijerno je u subotu navečer izvedena na Malom Brijunu u sklopu 23. sezone kazališta Ulysses

Predstava je nastala u koprodukciji sa sarajevskim ratnim teatrom SARTR i ukrajinskim umjetnicima, a kreativni tim uz redateljicu Dmitriijevu uključuje i druge ukrajinske autore, odnosno scenografa i kostimografa Mykhayla Nikolyeva, kompozitoricu Katerynu Palachovu i koreografkinju Innu Falkovu.

Redateljica predstave Oksana Dmitriieva ponovila je da su u fokusu priče zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i najvažnije od svega - ljubav.

"U ovoj važnoj temi istraživat će se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše. Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije - crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju", poručila je Dmitriieva.

Uz "Othella", ovogodišnji ljetni program kazališta Ulysses donosi predstave "Kralj Lear" i "Nosorog", "Zemlja vukova", "Tko se boji Virginije Woolf?", "Tramvaj zvan čežnja", "Mistero Buffo", "Eskulap - anatomska eks mašina", "(Pra)Faust", "Glumac je... glumac... je glumac", "Bez portfelja", "Bog masakra", "Mirna Bosna" i "My name is Goran Stefanovski".

Program Kazališta počeo je 14. srpnja koncertom Darka Rundeka i traje do 31. kolovoza, kada ga zatvara koncert Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora. U glazbenom dijelu sezone nastupit će još Urban, Vlatko Stefanovski, Pips, Chips & Videoclips i drugi.