Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost

Bijenalna izložba suvremene kazališne i filmske scene u ULUPUH-u

03.05.2021 u 14:56

Bionic
Reading

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) otvara 4. svibnja u svojoj zagrebačkoj galeriji izložbu 'Suvremena kazališna i filmska scena 2019. – 2021.'

Bijenalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost predstavlja radove s natječaja, koje je odabrao tročlani žiri - Dinka Jeričević, Doris Kristić i Saša Fistrić.

Na izložbi sudjeluju sve generacije umjetnika, od kojih se svaka, ocijenio je Tomislav Pavković, kazališni redatelj i izvanredni profesor na zagrebačkoj ADU, unutar svog segmenta kontinuirano usavršava i ustraje na stvaranju jedinstvenog umjetničkog iskaza te prati aktualnosti na europskim i svjetskim pozornicama.

Kako je ustvrdio u predgovoru, njihova djela izgledaju atraktivno, tehnički dotjerano i zanimljivo, a iz njih se isto tako retroaktivno može relevantno iščitati cjelina predstave, njeni bitni misaoni aspekti, konkretnije, redateljski pristup kao objedinjujuća komponenta svih uključenih elemenata.

Pavković smatra da o sintagmi scenskog oblikovanja treba razmišljati kao autonomnom, koherentnom i objedinjujućem pojmu koji uključuje scenografiju, kostimografiju i oblikovanje svjetla, a koji svojom sinergijom može preuzeti vodeću, određujuću funkciju u promišljanju jedne scenske cjeline.

Ocijenio je kako priloženi radovi uspijevaju biti na razini i u skladu s vremenom te s obzirom na pandemiju, produkcijske uvjete i apostrofirani diktat slike, zaokruženo scensko oblikovanje na vrlo su visokom nivou.

'Čini se da su naši umjetnici tom diktatu i parametrima vremena u kojem živimo odgovorili kreativnošću, spretnošću i inovativnošću', istaknuo je.

Izlažu Ivana Bakal, Miljenko Bengez, Barbara Bourek, Marta Crnobrnja, Tomislav Kobia, Irena Kraljić, Manuela Paladin Šabanović, Petra Pavičić, Katarina Radošević-Galić, Vesna Režić, Marija  Šarić-Ban, Elvira Ulip, Alan Vukelić

Radi epidemioloških mjera neće biti službenog otvorenja, a izložba se može razgledati do 17. svibnja, uz slobodan ulaz.