KONCERT U CRKVI SV. KATARINE

Barokna venecijanska glazba za početak koncertne sezone Antiphonusa

26.09.2019 u 12:21

Bionic
Reading

Vokalni ansambl Antiphonus, pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija 29. rujna u zagrebačkoj Crkvi sv. Katarine na Gornjem gradu otvara svoju tradicionalni i najposjećeniji glazbeni ciklus Trinitas. Na koncertu će im se pridružiti Hrvatski barokni ansambl, a za uvertiru u programsku sezonu publiku će počastiti baroknom venecijanskom glazbom, koju u svom najopsežnijem djelu, 'Compositioni armoniche', potpisuje istarski skladatelj Francesco Usper

'Dođite i upoznajte dvojicu USPera - Franju i netjaka mu Gabrijela, koji vape da iz kaveza enciklopedističke natuknice uđu u vaš život. Rođeni Ištrijan proveo je život u Mlecima, učio kod Gabrielija, s Monteverdijem bio među odabranim skladateljima omnibus Requiema za papu Cosima II i iza sebe ostavio pozamašni opus, iz čije ćemo zbirke 'Compositioni armoniche' (od zastrašujućih 300 stranica) izvesti za vas izbor za pamćenje', najavljuje Antiphonus dodajući da je Usper 'majstor melodijskih USPješnica koje bi, skladane par sto godina poslije, zasigurno harale valovima etera'.

'Sav sjaj Serenissime, tromboni stopljeni s glasovima, na krilima od violina, opleteni nezaustavljivim kornetima i poduprti izdašnim continuom - od solističkih brojeva, sonata za blokove instrumenata do završne Battaglie za pjevanje i sviranje, uvjerit ćete se još jednom kako za neke epohe jednostavno - nema loše glazbe', poručuje maestro Fačini.