GOSTOVANJE u SANKT PETERBURGU

Balet 'Ana Karenjina' zagrebačkog HNK oduševio rusku publiku

09.05.2017 u 13:42

Bionic
Reading

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu prvi je put u svojoj dugoj povijesti nastupio s cjelovečernjom baletnom predstavom u svjetskoj baletnoj metropoli, gradu Sankt Peterburgu, s baletom 'Ana Karenjina' u koreografiji Lea Mujića.

Balet je nastao prema prema Tolstojevom romanu, na odabranu glazbu Petra Iljiča Čajkovskoga. U glavnim ulogama nastupili su Natalia Horsnell, Guilherme Gameiro Alves i Andrea Schifano, koji su s ostatkom baletnog ansambla, prepuni oduševljanja, ponosa i nezaboravnog iskustva, sinoć kasno doputovali natrag u Zagreb.

Ruskoj publici predstavili su se 7. svibnja nastupivši u jednom od najstarijih profesionalnih ruskih kazališta Aleksandinskom teatru, gdje su dočekani ovacijama prepune dvorane s gotovo 1000 mjesta, stoji u priopćenju HNK Zagreb.

Izvedbi Ane Karenjine bio je prisutan i ruski Ministar kulture Kostantin Suhienko, koji je javno izrazio svoje oduševljenje nastupom zagrebačkoga baletnoga ansambla, dodavši kako 'ovakav pljesak i oduševljenje publike već dugo nije čuo'.

'Prošle nedjelje Balet HNK u Zagrebu ispisao je novu stranicu u povijesti hrvatske kulture. Oduševljena publika prepoznala je naša nastojanja da umjetničkom kvalitetom ispričamo nove plesne priče. Ovo je tek početak kazališne suradnje izmešu dva grada i dvije kulture', rekla je intendantica HNK  Dubravka Vrgoč.

Gostovanjem Baleta zagrebačkoga HNK u Sankt Peterburgu obilježena je 50. godišnjica prijateljskih odnosa između dvaju gradova te 25. godišnjica od uspostave diplomatskih odnosa između dviju država.