POGLEDAJTE ANU KARENJINU

Napokon premijera žrtvovana zbog zbrke u HNK Zagreb

01.04.2014 u 12:37

Ana Karenjina u HNK

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ines Novković

Bionic
Reading

Baletna premijera Ane Karenjine u zagrebačkom HNK nije realizirana na vrijeme i bila je kolateralnom žrtvom ponavljanih izbora za intendanta tog kazališta. Ovog petka napokon će biti izvedena s Edinom Pličanić u glavnoj ulozi

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u petak 4. travnja premijerno će biti izvedena baletna adaptacija romana 'Ana Karenjina' Lava Nikolajeviča Tolstoja na izabranu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Lea Mujića.

Jedan od najpoznatijih romana svjetske književnosti nastao iz pera velikoga ruskog pisca od nastanka sedamdesetih godina 19. stoljeća uzbuđuje čitatelje diljem svijeta. Fatalna, strastvena i zabranjena ljubav udane žene i majke Ane Karenjine prema mladom grofu Vronskom postala je i ostala nepresušna inspiracija mnogim kazališnim i filmskim autorima.

Roman je prvo baletno uprizorenje doživio 1972. u Boljšoj teatru, a otada je njegov literarni predložak na glazbu različitih autora uprizorilo nekoliko velikih baletnih kazališta.

Za praizvedbu u zagrebačkom Baletu adaptaciju romana i izbor glazbe napravili su Leo Mujić i Valentina Turcu. Mujić je i koreograf, scenografiju i dizajn specijalnih zvučnih efekata osmislio je Ivan Kirinčić, kostime Alan Hranitelj, a oblikovatelj svjetla je Aleksandar Čavlek.

U naslovnoj ulozi u zagrebačkoj nacionalnoj kući nastupit će Edina Pličanić, s partnerima Mađarom Tamasem Daraijem kao Vronskim i Portugalcem Guilhermom Gameirom Alvesom kao Karenjinom. U ostalim ulogama nastupit će među ostalima Iva Vitić Gameiro, Petra Vargović Stanciu, Mirna Sporiš, Pavla Mikolavčić, Mihaela Devald, Robert Bruist i Kornel Palinko.