TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Avenija 5' - da, moguće je, Armando Iannucci može napraviti lošu seriju

  • 09.02.2020 u 17:19

  • Bionic
    Reading

    'Avenija 5' doima se kao nešto što je zapelo na razini prezentacije ideje. Osnovne postavke su sjajne i originalne, glumci odlični, nekoliko upečatljivih situacija istinski je smiješno, ali... u međuvremenu je previše praznog hoda, ponavljanja, bezveznih stereotipa i sve na kraju djeluje pomalo flah.

    Otprilike četrdeset godina u budućnosti od današnjice komercijalni letovi u svemir postali su, ako ne svakodnevna, a onda barem popularna alternativa krstarenjima po zemaljskim morima i oceanima. Jedan od takvih svemirskih kruzera je i Avenija 5, golemi svemirski brod sa svim tipičnim sadržajima kakve inače imaju brodovi koji se drže Zemlje. Putnicima se, drugim riječima, neprekidno nude oblokavanja i obžderavanja u brodskim restoranima i barovima, a popularni su i satovi aerobika s pogledom na bespuća svemira, točnije, Sunčeva sustava.

    Otmjenim i pomalo kičasto uređenim brodom zapovijeda kapetan Ryan Clark (Hugh Laurie), koji izgleda kao svačiji ideal iskusnog, zgodnog i elegantnog kapetana, uvijek spremnog za dosjetku, večeru s uglednijim putnicima i uznosito poziranje na komandnoj palubi. Među putnicima je i milijarder Hermann Judd (Josh Gad), razmetljivi i egomanijački vlasnik Avenije 5, bivši astronaut Spike Williams (Ethan Phillips), koji bi trebao putnicima objašnjavati jednostavnije pojedinosti putovanja svemirom, ali se više bavi opijanjem i naganjanjem žena te Matt Spencer (Zach Woods) koji je šef za odnose s putnicimaned i svoju dužnost obavlja na vrlo neobičan način.

    Bezbrižno svemirsko krstarenje, međutim, jednoga dana prekida kvar zbog kojega brod gubi svoju priliku za korištenjem Jupiterove gravitacije da bi se vratio na Zemlju i Avenija 5 odjednom se nađe u situaciji u kojoj će joj, umjesto tri mjeseca, biti potrebno tri godine da se vrati kući.

    Na prvi pogled zvuči sjajno - blago znanstveno-fantastična komedija smještena na ograničeni prostor svemirskog broda, sa zanimljivim i od samog početka blasfemično karakteriziranim likovima, izvrsnim glumcima u čiji smo se talent uvjerili već u brojnim uvrnutim komedijama, a da stvar bude najbolja - sve je nastalo iz pera Armanda Iannuccija, genijalnog britanskog humorističkog scenarista odgovornog za serijale o Alanu Partridgeu, za seriju The Thick of It i, što je najvažnije, za briljantnu seriju 'Potpredsjednica'.

    Avenija 5 Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

    No nakon četiri odgledane epizode koje su dane na uvid novinarima, 'Avenija 5' čini se kao jedan od boljih primjera za fenomen u kojem nešto na papiru izgleda super, a u izvedbi se ispuše. Osim što u epizodama ne nedostaje mudrijaških napomena i smiješnih komentara u tipičnom Iannuccijevu brbljavo-prostačkom stilu, sve ostalo djeluje nedovoljno razrađeno i kao da je ostalo na razini prezentacije koju su Iannucci i njegova ekipa iznijeli HBO-u pa ju je on na temelju toga pristao realizirati.

    U prve četiri epizode, naime, osim ekspozicije (koja kao da i dalje neprekidno traje) događaju se samo dvije stvari - katastrofa zbog koje Avenija 5 ne može stići na Zemlju u predviđenom vremenu i još jednog otkrića koje ovdje neću spominjati jer se bojim da je riječ o jedinom spoileru do kraja serije. Sve su drugo samo usputna i nedovoljno dijaloški razrađena prepucavanja nižeg i višeg osoblja broda te slabašni pokušaj karakterizacije tipova osoba koje i inače idu na takva krstarenja. I da stvar još bude gora, kao da se u tom posvemašnjem pomanjkanju radnje i izgradnje svijeta u kojem se zbiva na kraju izgubila i duhovitost pa zjapeća praznina do kraja četvrte epizode postaje sve veća i vidljivija, a potreba za tim da se vidi što će se sljedeće dogoditi pada na nulu.

    Šteta je to jer glumci koji su angažirani da bi isfurali cijeli projekt rade punom parom i žestoko se trude da budu najbolji što mogu zato što su očito počašćeni što rade na Iannuccijevu projektu - i to vrijedi za sve, od Hugha Laurieja do statista sa zadatkom na komandnoj palubi. No osim ako se u petoj epizodi, koju još nisam pogledala, nešto drastično ne mijenja, bojim se da se Iannucciju i ekipi u ovome obilo o glavu spavanje na lovorikama zbog kojeg su projekt razradili ofrlje i zaboravili mu umetnuti išta više sadržaja nego što je bilo naznačeno u konceptu.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.