rijeka

Art-kino otvara godinu prikazivanjem dvaju hrvatskih filmova

05.01.2023 u 10:10

Bionic
Reading

Riječko Art-kino ovu godinu počinje 7. siječnja prikazivanjem dvaju domaćih filmova, višestruko nagrađivanog filma 'Stric' Davida Kapca i Andrije Mardešića te filma 'Sigurno mjesto' Jurja Lerotića

Art-kino u sklopu novog programa "Glazbena želja", u kojem publika predlaže svoje glazbeno-filmske želje, donosi film "Labirint" Jima Hensona.

Film se prikazuje u povodu rođendana Davida Bowieja, koji u tom filmu tumači ulogu Jertha, kralja goblina, a za film je napisao i izveo pet skladbi. Projekcija je na programu 8. siječnja, a iste večeri slijedi projekcija nagrađivanog dokumentarca "Moonage Daydream" Bretta Morgena, o životu i djelu Davida Bowieja.

Izvor: Društvene mreže

Prva ovogodišnja kinokustosica Art-kina je rektorica Sveučilišta u Rijeci i filozofkinja Snježana Prijić-Samaržija. Odabrala je film "Kratki rezovi" Roberta Altmana, koji je na programu 17. siječnja. Kinokustos je program Art-kina u kojem osoba iz javnog života preuzima ulogu kustosa filmskog programa i široj javnosti predstavlja film koji smatra iznimno važnim za gledanje.

Početak godine u Art-kinu obilježit će filmovi najpoznatijeg predstavnika nadrealizma u filmskoj umjetnosti Luisa Buñuela. Tri srijede u siječnju i veljači prikazat će se "Zaboravljeni", "Viridiana" i "Fantom slobode".

Od novih filmova u distribuciji prva je na programu 10. siječnja napeta francuska ljubavna drama "Druga strana oštrice" Claire Denis, film za koji je na posljednjem Berlinaleu osvojila nagradu za najbolju režiju.

Izvor: Društvene mreže

Istog dana te 11. siječnja na programu su dva reprizna prikazivanja prošlogodišnjega riječkog filmskog hita - prvoga hrvatskog dugometražnog rock film "Yunaci rocka" Davida Petrovića, a 12. siječnja na redoviti program stiže obiteljska drama "Alcarràs", drugi cjelovečernji film redateljice Carle Simón, prvi na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda na prošlogodišnjem Berlinaleu, a ujedno i španjolski kandidat za ovogodišnjeg Oscara.

Također, 12. siječnja prikazuje se prvi samostalni film Paola Tavianija "Zbogom Leonora", koji je snimio nakon smrti brata Vittorija. U drugoj polovini siječnja na programu su "Krivotvoritelj" redateljice Maggie Peren, biografski film o Samsonu Schönhausu, Židovu koji je spasio stotine života zahvaljujući krivotvorenju dokumenata, i francuska zombi horor komedija "Rez!".

Izvor: Društvene mreže