KNJIGA ILI ŽIVOT

Apel za spas jedine emisije o književnosti

04.09.2013 u 17:33

Bionic
Reading

Emisija o književnosti 'Knjiga ili život', koju uređuju i vode Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović, našla se u neizvjesnoj situaciji te je dovedeno u pitanje njezino ponovno emitiranje ove sezone. Na vijest o mogućem ukidanju jedine emisije koja se bavi isključivo knjigama reagirali su apelom iz Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog društva književnika

Zahvaljujući zanimljivom i jedinstvenom sadržaju, povratku književne kritike na male ekrane te intervjuima s brojnim svjetskim književnim zvijezdama poput Claudia Magrisa, Davida Truebe, Semezdina Mehmedinovića, Dževada Karahasana, Bernarda Stieglera, Maurizia Lazzarateemisija 'Knjiga ili život', u kratkom vremenu profilirala se kao jedna od najkvalitetnijih kulturnih sadržaja na HRT-u.

Na vijest o mogućem ukidanju jedine emisije koja se bavi isključivo knjigama, odmah su reagirali iz Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog društva književnika, apelom za nastavak njezina emitiranja koji prenosimo u cijelosti.

'Hrvatsko društvo pisaca i Društvo hrvatskih književnika izražavaju duboku zabrinutost zbog ukidanja emisije 'Knjiga ili život'. Njezino ukinuće samo je nastavak politike osiromašenja prostora kulture generalno, a knjige partikularno na javnoj televiziji. Što se knjige tiče, ona je, baš kao i položaj pisca u nacionalnoj kulturi nepravedno i neopravdano marginalizirana.

Ovaj potez HRT-a još je jedan od dokaza bagateliziranja književnosti i autora koji su u samome temelju, naravno, ne samo literature nego i prikazivačkih, glazbenih umjetnosti koje kao potku komunikacije s recipijentima sadrže pisanu riječ.

S gledišta nacionalne kulture, po našem je mišljenju nedopustivo da kvalitetna, sadržajna i profesionalno odrađivana emisija 'Knjiga ili život' bude ukinuta samo godinu dana nakon što je, ne bez poteškoća i otpora, pokrenuta. Ponovimo, riječ je o jedinoj emisiji o knjigama i književnosti na Hrvatskoj televiziji koja je na male ekrane nakon dugog vremena uspjela vratiti književnu kritiku i otvorila medijski prostor za razgovor o književnosti.

Otvorila je prostor za dijalog o strukovnim problemima pisaca, nakladnika, knjižara, prevoditelja... pokušavajući pritom biti zanimljiva i širokoj publici bez da svoj sadržaj svede na puki populizam. Ako pak HRT misli ovu emisiju zamijeniti nekom drugom (čega, ruku na srce, nema ni u naznakama) taj je potez pogrešan.

Pogrešan je, jer emisije poput ove trebaju imati kontinuitet, trebaju na neki način oblikovati publiku i širiti okvire recepcije. Samo jednogodišnje trajanje emisije nedopustivo je kratko vrijeme da bi se odgovorno moglo prosuditi o njezinoj uspješnosti i potrebi da ostane dio nacionalne kulturne javnosti.

Svaka kultura koja drži do sebe kao i oni koji, poput vas, kreiraju i autoriziraju nacionalnu kulturnu scenu itekako drže do emisija kao što je to 'Knjiga ili život'. U njoj su gostovali brojni ugledni domaći i strani pisci, književni kritičari i znanstvenici.

Uz to emisija prati domaće i strane književne festivale, komentira uspjehe naših predstavljanja u inozemstvu, svakoga tjedna daje prijedloge za čitanje nekih novih naslova, a u stalnoj rubrici podsjeća na književne klasike koji su, a sve u kontekstu i ove odluke HRT-a, zbog njihove arbitrarno pretpostavljene nekomunikabilnosti s najširom publikom, apsolutno nepravedno zanemareni.

Ukinuta emisija se emitirala na 2. programu HTV-a petkom, prvo u 21, a zatim oko 22 sata. Njezino pomicanje u manje popularan termin već je dalo naznačiti volju da se emisija ukine. To se, na našu veliku žalost, ovih dana i dogodilo.

Apeliramo na vašu profesionalnost, kolegijalnost i svijest o šteti koja je ukidanjem ove emisije učinjena te vas molimo da ozbiljno razmotrite modele vraćanja emisije u jesensku programsku shemu.

Brisanje književnosti iz prostora javnosti velika je šteta za nacionalnu kulturu i zajednicu ne samo pisaca, čitatelja, intelektualaca, već i onih kod kojih se tek treba probuditi ljubav za knjigom te popularizirati čitanje kao aktivnost koja, nažalost, zamire. Njezinom zamiranju, ovakvim odlukama, doprinosite i vi.

Teško je prihvatiti vašu arbitrarnu odluku pogotovo u vremenima kada i Ministarstvo kulture RH, u brojnim projektima kao što je to primjerice RUKSAK, upravo radi na popularizaciji čitanja i promicanju knjige.

Nadamo se da ćete na ovo pismo reagirati pozitivno, uvidjeti manjkavosti ovakve odluke koja osiromašuje književnost i kulturu i naći načina kako 'Knjigu ili život' vratiti u život', stoji u izjavi koju potpisuju Nikola Petković, predsjednik Hrvatskog društva pisaca i Božidar Petrač, predsjednik Hrvatskog društva književnika.

Čini se da se na HRT-u ipak nisu oglušili na apel o zaustavljanju marginalizacije kulturnih sadržaja. Naime, na naš upit o opstanku jedine emisije o književnosti, iz HRT-a su poslali službeno priopćenje

'Još nije donesena konačna odluka u vezi s emisijom 'Knjiga ili život', koja se emitirala ove sezone. Kako je u tijeku finalizacija nove jesenske sheme, u potrazi smo za terminom prikazivanja. Više informacija imat će na tiskovnoj konferenciji sljedećeg tjedna, kada ćemo predstaviti detalje jesenske sheme.

Dodali bismo i kako se zbog profiliranja HRT-ovih kanala emisija iz kulture 'Knjiga ili život' seli sa HRT 2, koji je zamišljen kao program za zabavu, sport i glazbu na HRT 1 ili HRT 3, gdje joj se trenutačno traže prikladni termini.'