jezik i politika

[ANKETA] Zanima nas što vi kažete o aktualnoj jezičnoj dvojbi: Glasate ili glasujete?

12.12.2019 u 11:36

Bionic
Reading

Jedna od vječnih dvojbi, barem tijekom izbora, svakako je pitanje koji je glagol ispravno upotrijebiti: Glasati ili glasovati? Dilemu je prije nekoliko dana riješio ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić poručivši da prednost daje 'glasati' pred glagolom 'glasovati', a nas zanima što vi kažete - preferirate li glasanje ili glasovanje

Oba glagola, i 'glasati' i 'glasovati', pripadaju hrvatskom standardnom jeziku i oba znače 'davanje svojega glasa na izborima ili pri kakvome odlučivanju', objasnio je ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić uoči predsjedničkih izbora.

Međutim, dodao je, tvorenice glagola glasati (izglasati, preglasati) češće su u uporabi nego tvorenice glagola glasovati (izglasovati, preglasovati).

Na temelju boljih tvorbenih mogućnosti i veće potvrđenosti u uporabi i samoga glagola i njegovih izvedenica, prednost se može dati glagolu glasati pred glagolom glasovati, ocijenio je Jozić.

U raspravi o tome kako se ispravno kaže - 'glasati' ili 'glasovati' - često se čuje da se životinje glasaju, a da ljudi glasuju. Ipak, kako je objasnio Jozić, 'glasati' i 'glasati se' dva su različita glagola. Tako 'glasati se' znači 'javljati se glasom ili zvukom', a glagol 'glasati' ima isto značenje kao glagol glasovati.