u biranom društvu

Andrea Slaviček s 'Lunom na dva planeta' na rezidenciji u Parizu

11.10.2023 u 09:53

Bionic
Reading

Redateljica i scenaristica Andrea Slaviček sudjelovat će sa svojim dugometražnim prvijencem 'Luna na dva planeta' na rezidenciji u Parizu, a projekt će predstaviti na festivalu u Cannesu u svibnju iduće godine, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar

'Ova selekcija je iznimna prilika, jako me veseli što ću biti okružena talentiranim filmašicama i filmašima, i imati priliku raditi na scenariju s vrhunskim mentoricama', rekla je Slaviček, jedna od samo šest polaznika rezidencije.

Dodala je kako je odličan timing za trenutnu fazu projekta, za rad na scenariju prije početka predprodukcije, jer rezidencija uključuje sastanke i pitchinge na raznim A festivalima, kao i kanskom, što će uvelike pomoći uključivanju međunarodnih suradnika.

Njezin projekt prikazuje svijet fotografije, izložba i performansa, ponekad bez granice između stvarnosti, misli i umjetnosti, u kojemu Luna žonglira između raznih dnevnih poslova i onih iz snova, ljubavi, uz poneki susret s nadrealnim posjetiocima.

Rezidencija Filmskog festivala u Cannesu održava se u Parizu, a traje četiri i pol mjeseca, od 1. listopada do 15. veljače 2024. godine. Od osnutka 2000. ugostila je više od 250 filmskih profesionalaca iz više od 60 zemalja svijeta.

Selekcija kandidata temelji se na kvaliteti njihovih ranije režiranih kratkometražnih ili prvih dugometražnih igranih filmova, na projektu koji trenutno razvijaju te na njihovoj motivaciji.

Po riječima direktorice rezidencijalnog programa, Stéphanie Lamome, ove godine se iz gomile prijava izdvojilo pet redateljica i jedan redatelj, a svi oni imaju želju razviti svoj projekt u sklopu rezidencije, koristeći prednost ovog životnog prostora i prestiža institucije i grada Pariza koji je mitsko mjesto stvaranja u povijesti kinematografije.

Andrea Slaviček (Zagreb, 1990.) studirala je filmsku režiju na ESCAC-u u Barceloni, gdje je snimila nekoliko kratkih filmova u španjolskoj produkciji. Nakon toga snima kratkometražni film u hrvatskoj produkciji 'Prava istina priče o šori' koji je selektiran u 62. Tjedan kritike u Cannesu i kasnije prikazan na mnogim međunarodnim festivalima.

Svoj dugometražni prvijenac 'Luna na dva planeta" radi uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (razvoj scenarija).