U NEW YORKU

Američka promocija knjige o Tomislavu Gotovcu uz njegove filmove

17.10.2018 u 10:00

Bionic
Reading

Monografija Slobodana Šijana o ikoničkom filmskom, vizualnom i performerskom umjetniku Tomislavu Gotovcu predstavit će se krajem listopada njujorškoj publici, uz projekcije njegovih najznačajnijih filmova

Knjiga 'Tomislav Gotovac – Life as a Film Experiment' bit će predstavljena 24. listopada u prostoru Harriman Institute (Columbia University), izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Uz autora na promociji će biti Pavle Levi (Stanford University), Dijana Jelača (Brooklyn College) i Petar Milat (Multimedijalni institut), a diskusiju će moderirati Aleksandar Bošković s Columbia University.

Dan kasnije u Anthology Film Archives, jednom od najznačajnijih svjetskih centara avangardnog filma, biti će prikazani Gotovčevi filmovi 'Prijepodne jednog fauna' (1963.), 'Pravac' (Stevens–Duke, 1964.), 'Plavi jahač' (Godard–Art, 1964.), 'Kružnica' (Jutkevich–Count, 1964.) i 'Glenn Miller I.' (Srednjoškolsko igralište I, 1977.).

U Rijeci je prošle godine otvorena retrospektiva Tomislava Gotovca 'Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MMSU Rijeka

Šijan je u monografiji spojio osobna sjećanja, svjedočanstva i arhivski materijal, uz mnoštvo vizualnog materijala i specifično grafičko oblikovanje čime se ona čita kao film.

'Takav pristup rekonstrukcija je interakcije Toma Gotovca sa stvarnošću, filmom i umjetnošću, umjetnika koji je bio istovremeno i lakmus i palimpsest jednog ubrzano mijenjajućeg vremena. Knjiga, stoga, funkcionira i kao osobna kontekstualizacija burnog umjetničkog razdoblja u Jugoslaviji, uključujući 'crni talas' i Nove tendencije kojih je Gotovac bio aktivnim sudionikom', napominje se u najavi američke promocije.

Prvo cjelovito i dosljedno predstavljanje istaknutog hrvatskog umjetnika organiziraju Institut Tomislav Gotovac, Multimedijalni institut i Hrvatski filmski savez, u suradnji s Harriman Institutom na sveučilištu Columbia i Perforaracijama New York (Domino).