8. - 10. rujna

23 filma na Festivalu kratkometražnog filma u Novigradu

31.08.2023 u 11:56

Bionic
Reading

Drugo izdanje Festivala kratkometražnog filma u Novigradu održat će se od 8. do 10. rujna i uključit će 23 filmova kratkog metra. Filmski program uključuje natjecateljski program - međunarodnu i regionalnu konkurenciju - te obiteljski filmski program uz kratke filmove prilagođene najmlađima

Festival u petak, 8. rujna otvara irski film 'An Irish Goodbye' redateljskog dvojca Toma Berkleya i Rossa Whitea, ovogodišnji dobitnik nagrade Oscar u kategoriji kratkog igranog filma.

'An Irish Goodbye' crna je komedija o ponovnom okupljanju dvojice otuđene braće nakon smrti majke na farmi u ruralnoj Sjevernoj Irskoj. U međunarodnom filmskom programu tu je i 'A Step Back', srpski kratkometražni mjuzikl u režiji Sofije Nedeljković, film o Dunji koja zbog trudnoće dobiva otkaz te je prisiljena boriti se s birokracijom i samom sobom, preispitujući svoju okolinu. U Novigradu će boraviti autorica Sofija Nedeljković i glavna glumica Srna Đenadić. Na festival stiže i nizozemski redatelj Ruud Satijn, autor filma 'At the Glance', koji govori o potrazi za povezivanjem ljudi iz različitih društvenih sredina pred izazovom da se otresu svojih predrasuda.

Hrvatske premijere u Novigradu će imati i ovi naslovi: rumunjski '5 More Minutes' redatelja Alberta Niculaea, američki komični vestern 'The Gunfighter' autora Erica Kissacka, dva crnogorska - 'All there is Between Us' Anje Kečalović te 'Chicken Noodle Soup' Kaće Žarić, češki 'Vinland' Martina Kube te dva animirana: srpski 'Lupus in Fabula' autorskog dvojca Vuka Palibrka i Tanje Brzaković te češki 'Carp Xmass' Anne Heribanove. Također, po prvi put će domaćoj publici biti predstavljeni i žanrovski filmovi koji variraju između horora, trilera i fantastike - urugvajski 'Noises' autora Jonathana Westerleya te dva francuska - 'The Beast' redatelja Jorisa Laquittanta i 'After the Night' redateljice Sarah Kern.

Festival kratkometražnog filma u Novigradu jedini je filmski festival u Istri koji prikazuje isključivo naslove kratkog metra. Program će se održati na dvije novigradske lokacije - u digitaliziranom Centru za manifestacije i kulturu Novigrad te na vanjskoj lokaciji, Trgu Pozzetto.

Pored filmskog program koji traje od 8. do 10. rujna, popratni edukativni traje dva dana dulje - od 6. do 10. rujna a uključuje radionice glume pod vodstvom vrsnih profesionalaca - Gordana Marijanovića i Arete Ćurković, i to za različite uzraste - od osnovnoškolskih do fakultetskih uzrasta.

Na Festivalu će biti prikazani i radovi nastali na radionici snimanja filma i montaže organiziranoj u partnerstvu s gradom Buje, koja se održala krajem ožujka 2023. pod vodstvom Nikole Popovića i uz asistenciju Danijela Handjala, Gianne Buršić i Gee Rajić.

Popratni program uključit će i brojna druženja profesionalaca, gostiju i partnera te večernje zabavno-glazbene programe u lokalnom Pubu Devetka.

Festival kratkometražnog filma u Novigradu za cilj ima kreirati novi sadržaj i obogatiti kulturnu ponudu grada Novigrada te ujedno približiti filmsku umjetnost lokalnoj publici kroz formu kratkog metra, educirati i senzibilizirati publiku za novi, prošireni vid filmskog sadržaja, prilagođen svim uzrastima.