ANTOLOGIJA

Grammy je predvidiv koliko i Turudićeve poruke: Bolje bi to sklepala umjetna inteligencija

Bojan Stilin
Bojan Stilin
Više o autoru

Bionic
Reading

Američka glazbena industrija podijelila je još jedan naramak nagrada za najbolja ostvarenja u 2023. i ekstremno predvidivim izborom kao da se uselila u aktualni hrvatski kontekst potvrđivanja predrasuda o dobro nam poznatim likovima kroz prepiske na WhatsAppu. Stvarnost je, barem u nekim stvarima, očito bolje prepustiti umjetnoj inteligenciji

Jeste li čuli za Bad Bunnyja? Ako niste, riječ je o portorikanskom reperu i trenutno najvećoj latino zvijezdi koja je prošle godine osvojila Grammy za najbolji urbani latino album, što mu je ukupno treći Grammy u karijeri te deveta nominacija (usput, 2019. je brutalno pokraden jer je njegov banger 'I Like It' s Cardi B i J Balvinom te godine bio hit u najmanju ruku kao 'Despacito'). Uglavnom, najčitanija priča koju ste iste godine mogli pročitati o dotičnom Bad Bunnyju nije ta da je prodao X milijuna ploča ili osvojio tonu glazbenih nagrada, već priča o tome kako ga je – pokrala umjetna inteligencija.

Naime anonimni autor genijalnog umjetničkog imena FlowGPT potkraj prošle godine sintetizirao je glasove Bad Bunnyja, Justina Biebera i Daddyja Yankeeja u reggaeton himnu 'Nostalgia', a ona je digla TikTok i cijeli glazbeni svijet na noge. Bad Bunny je poludio i javno priprijetio da će autora pjesme goniti na pasja kola (a portorikanski reperi tu znaju biti dosta zeznuti). Navodni autor FlowGPT dao je pokunjeni intervju iz ilegale za neki tech časopis u kojem pojašnjava da se samo zezao dostupnim alatima. Na kraju je ByteDance, vlasnik TikToka, pod prijetnjom ljutih odvjetnika Sony Musica, koji je, uz tajkune bliske venecuelskom predsjedniku Hugu Chavezu, suvlasnik Bad Bunnyjeve izdavačke kuće, skinuo dotični AI uradak s platforme.

  • +7
Taylor Swift na Grammyjima Izvor: Profimedia / Autor: ROBYN BECK / AFP / DAVID FISHER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Slične ratove vode i drugi, još poznatiji laureati Grammyja. Taylor Swift preksinoć je možda osvojila najviše zlatnih gramofona, ali puno popularnija vijest, pa čak i na ovom portalu, bila je ta da je neka budala uz pomoć umjetne inteligencije napravila njezine lažne eksplicitne fotke, zbog čega je Elon Musk naredio da se blokira pretraga njezinog imena na mreži X. Na istim mukama našla se i Miley Cyrus, pobjednica u kategoriji hita godine, čiji se aktualni album 'Endless Summer Vacation' prije izlaska pojavio pod lažnim imenom 'Down With Me' u 'izvedbi' AI pseudonima Clara Pierce. Pobogu, čak i lik po imenu Ghostwriter, koji je potkraj prošle godine složio sulud AI duet višestrukih laureata Grammyja Drakea i The Weekenda, besramno ga je prijavio za razmatranje na ovogodišnjim Grammyjima!?

  • +25
65. dodjela nagrada Grammy Izvor: Profimedia / Autor: ROBYN BECK / AFP / PROFIMEDIA

U atmosferi u kojoj više ne znamo što je stvarno, a što umjetno te što su od toga umjetnog zapravo PR spačke samih izdavačkih kuća i menadžerskih timova izvođača, apsurdno je trzati na rasprave je li Taylor Swift baš zaslužila toliku količinu Grammyja, je li Jay-Z pretjerao s cmizdrenjem o tome kako njegova žena nije dobila nijedan zlatni gramofon za album godine i je li za popularnu kulturu dobro to što među laureatima Grammyja konačno dominiraju žene. Kao da postoji neka razlika u odnosu na prije deset ili petnaest godina, kad je krovno tijelo američke glazbene industrije honoriralo lady antebellume i steely danove samo da nagrade ne bi dobili tobože provokativni lady gage i eminemi. Kao da će ikad ikome biti bitno kome u podrumu vile od nekoliko tisuća kvadrata trune više zlatnih gramofona i kao da će netko kupiti album Miley Cyrus ili Taylor Swift samo zato što su osvojile još nekoliko Grammyja.

Josipa Rimac i Ivan Turudić Izvor: tportal.hr / Autor: Čitateljica tportala

Da prevedemo to na aktualni domaći jezik – kao da će u Hrvatskoj nešto promijeniti činjenica da su iscurile poruke izglednog glavnog državnog odvjetnika u kojima dogovara kave i noćne susrete s političarkom i osuđenim kriminalcem iz nogometnog miljea. Ma koliko kompromitirajuće bile, i njih kao da je pisao neki ChatGPT temeljem onoga što znamo o spomenutim likovima, baš kao što je bilo koji AI stroj, isti onaj što pogoni streaming servise koji nam svakodnevno serviraju glazbu, mogao iz šešira izvući milijun zlatnih gramofona za Taylor Swift, par komada za SZU, boygenius i Killer Mikea (koji će ih proslaviti u zatvoru), nagradu za najbolju mladu nadu 34-godišnjoj (!?) Victoriji Monet te počasni gramofon za The Beatlese, i to baš za posthumnu pjesmu sklepanu uz pomoć – pogodite čega – umjetne inteligencije.

'Now and Then', zadnji singl The Beatlesa, osvojio je Grammyja za najbolji videospot Izvor: Društvene mreže / Autor: The Beatles

A prije nego što sljedeće godine, na 110. godišnjicu rođenja Edith Piaf, Grammy osvoji glazba za biografski film o šansonjerskoj legendi, prvi u povijesti u kojemu je glavni narator upravo umjetna inteligencija, možda bi i organizatori Grammyja mogli skratiti sebi i nama muku te delegirati proces izbora umjetnoj inteligenciji. Da se ne lažemo više ili, na hrvatskom, da ne reduciramo izričaj.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.