SELFHELP

Sedam koraka do unutarnjeg mira

06.03.2022 u 07:55

Bionic
Reading

Život vas baca na sve strane, ne znate kada ste zadnji puta osjetili blaženu opuštenost? Izvadite ružičaste naočale i opustite se uz ovih sedam koraka do unutarnjeg mira!

S današnjim ubrzanim ritmom života, dok pokušavamo balansirati između svakodnevnih zahtjeva koje pred nas stavljaju poslovne, obiteljske i društvene obaveze, gotovo da smo i zaboravili što znači osjetiti unutarnji mir. Osjećaj nam je svima dobro poznat, ali više kao neki daleki ideal, eventualno nešto što bismo možda mogli ostvariti na godišnjem odmoru ili na nekom egzotičnom putovanju, pod uvjetom da imamo sreće sa smještajem, hranom, suputnicima i vremenskim prilikama. Ali i tada samo na kratko – većina ljudi unaprijed očekuje da će se već dan nakon povratka osjećati kao da 'nikada nisu nigdje ni bili'.

Za stres i anksioznost okrivit ćemo zahtjevan posao, malu djecu ili naš pretjeran osjećaj odgovornosti. Dani naprosto nikada nemaju dovoljno sati za sve ono što bismo morali napraviti. Je li uopće moguće ostvariti unutarnji mir dok vodimo neprekidnu utrku s vremenom?

Naravno da je. Unutarnji mir, kao što mu već i samo ime govori, ne ovisi o vanjskim okolnostima, niti o onome što nam se događa, već isključivo o našem odnosu prema životu.

Želite li postići unutarnji mir, evo što trebate napraviti:

Prestanite brinuti

Ma kako se činila opravdanom i uvjetovanom objektivnim okolnostima, zabrinutost je realno potpuno beskorisna. Neprekidno prežvakavanje u glavi jedne te iste situacije ili problema doista ne vodi nikuda, osim što će sasvim sigurno dodatno pojačati vašu anksioznost. Umjesto da brinete, pokušajte konstruktivno razmišljati o problemu i utvrditi što možete učiniti kako biste ga otklonili ili ublažili. Morate djelovati, pa čak i onda kada to znači da rješenja problema koji vas muči nema: u tom slučaju morate djelovati tako da utječete na sebe – naprosto prihvatite stvarnost i krenite dalje.

Dišite

Osjećate li se anksiozno, najbolje bi bilo da sjednete i duboko, sporo dišete. Vrlo ćete brzo primijetiti da vas preplavljuje smirenost. Neka vam pravilno disanje postane navika – radite na tome svakodnevno. Istraživanja pokazuju da je već i dvaput dnevno po deset minuta posvećenih pravilnome disanju dovoljno da se počnete osjećati općenito manje anksiozno.

Razmišljajte pozitivno

Ako uvijek sve gledate crno, neminovno je da se stalno osjećate frustrirano i bespomoćno. To je zato što ste navikli primjećivati samo loše stvari – probleme, poteškoće, prepreke. Ako ste sebe uvjerili da vam odasvud prijete nedaće, teško možete biti sretni i smireni. Jednako tako kao što ste svoj mozak istrenirali za negativno razmišljanje, možete ga utrenirati da razmišlja pozitivno. Počnite svjesno usmjeravati misli na pozitivne stvari. S vremenom će vam to preći u naviku!

Vježbajte

Možda mislite da se unutarnji mir može postići samo tako da se i doslovno potpuno umirite? Naprotiv, kretanje itekako pomaže u opuštanju. Redovito vježbanje dobro je za vaše tjelesno zdravlje ali isto tako i za ono mentalno. Pomaže vam raščistiti glavu i distancirati se od problema, a dokazano utječe na jačanje samopouzdanja. Odnosno, kao što su govorili stari Grci: 'Mens sana in corpore sano'.

Dobro spavajte

Anksiozne osobe često imaju poteškoća sa spavanjem. Ako ste puni briga, normalno da ćete teško zaspati i patiti od nesanice, a nedostatak sna može samo dodatno pogoršati vaše stanje. Kako biste izašli iz tog začaranog kruga, pokušajte uvesti neke smirujuće rituale prije spavanja, koji će vam odvratiti misli od stvari koje vas muče. Recite sebi da danas više ionako ništa ne možete učiniti – razmišljat ćete o tome sutra.

Povežite se sa sadašnjim trenutkom

Dok jurimo za obavezama uglavnom ne primjećujemo svijet oko sebe. Kad ste zadnji put digli glavu prema krovovima zgrada kraj kojih svakodnevno prolazite? Zastali kraj parka i sjeli na klupu, onako, bez ikakva razloga? Pokušajte obraćati pažnju na ono što se događa sada i ovdje, osvijestiti svaki trenutak dok on još traje. Živjeti u sadašnjosti, gdje nema duhova prošlosti i straha od budućnosti.

Budite svoji

Zvuči kao klišej, ali to zapravo nije ni jednostavno niti lako. Pritisnuti očekivanjima društva, okoline ili obitelji, skloni smo prilagođavati se i zatomljivati sebe i svoje želje. To vodi u nezadovoljstvo, a nezadovoljstvo dugoročno šteti našem unutarnjem miru. Dobro je pokušati to osvijestiti i povezati se sa samim sobom. Zapitajte se – što ja želim? Biti u izravnoj vezi sa svojim unutarnjim ja siguran je put ka toliko potrebnom unutarnjem miru.