NAPREDAK MEDICINE

Revolucija u rekonstrukcijskoj kirurgiji: Od stanice pacijenta 'isprintano' uho u 3D printeru

02.08.2022 u 18:31

Bionic
Reading

Svake godine u svijetu se rodi oko 15 tisuća beba s mikrotijom, urođenom malformacijom zbog koje nije u potpunosti razvijeno vanjsko uho. Zahvaljujući napretku medicine, sada bi i taj medicinski hendikep mogao postati stvar prošlosti.

Američki liječnici uspješno su ovog mjeseca ženi s mikrotijom transplantirali uho napravljeno od njezinih vlastitih stanica tiskano u 3D printeru. Tvrtka za regenerativnu medicinu 3DBio Therapeutics s Long Islanda objavila je da je transplantacija odrađena u sklopu prvog kliničkog testiranja nove tehnologije, a njezin uspjeh označava veliki korak naprijed za medicinski inženjering ljudskih tkiva.

'Ako sve bude išlo po planu, ova će metoda unijeti revoluciju u dosadašnje medicinske postupke u slučajevima rekonstrukcije uha, a potencijalno i drugih dijelova tijela', rekao je Arturo Bonilla, voditelj tima koji je obavio čitavu proceduru.

Tvrtka trenutno provodi kliničko ispitivanje u kojemu će ukupno 11 sudionika testirati njezin personalizirani implantat tiskan 3D 'bioprinterom'. Dosad su se pacijentima s mikrotijom ugrađivale ušne proteze izrađene od sintetičkih materijala, no ovaj zasad eksperimentalni postupak uključuje uzimanje stanica iz uha i hrskavice pacijenta, koje se zatim uzgajaju i 3D printaju u obliku pacijentova uha. Ideja je da tijelo nastavlja regenerirati hrskavicu uha tijekom čitavog života pacijenta, a budući da je uho načinjeno od njegovih vlastitih stanica, manja je vjerojatnost da će ono biti odbačeno.

Čelnici tvrtke 3DBio Therapeutics vjeruju da bi se zahvaljujući njihovoj tehnologiji jednoga dana mogli 3D printati i drugi dijelovi ljudskog lica, poput nosa, a s vremenom i kompleksniji organi kao što su jetra ili bubrezi. Uši su u tome smislu najjednostavnije jer o njima ne ovisi život pacijenta, a svakako su dobar prvi korak u smjeru zamjene dijelova ljudskog tijela implantatima od vlastitih stanica isprintanima u 3D printeru.