MOĆ SVJETLA I NAŠ UNUTARNJI SAT

Zašto sunce utječe na to kako se osjećamo?

24.07.2022 u 12:18

Bionic
Reading

Siv je dan i vi ste od jutra mrzovoljni? Pada kiša i obuzima vas melankolija? S druge strane, svaka i najmanja naznaka sunca ispunjava vas nadom, pozitivnom energijom i životnim elanom a sve brige i problemi koji vas i inače tište čine se prebrodivima ili barem manje važnima?

Svjetlost se oduvijek povezuje s pozitivnim emocijama. Ljeti, kada su dani duži i ima više svjetla, čini se da dobrom raspoloženju nema kraja. Nema ljepših nezaboravnih trenutaka od onih provedenih na prekrasan sunčan dan uz more, na pikniku u planini ili uživajući u suncu na balkonu svoga stana.

Proljeće i ljeto, prepune sunca i svjetla, uobičajeno dočekujemo kao dobrodošla razdoblja 'punjenja', dok jesen i zimu doživljavamo kao razdoblja koja nas guraju u emotivnu hibernaciju i 'preživljavanje' do sljedećeg proljeća. Baš kao što naše raspoloženje i energija variraju i mijenjaju se ovisno o godišnjem dobu, na isti se način mijenjaju i u kraćim ciklusima, smjenjivanjem noći i dana.

Svi znamo da su Skandinavci prema globalnim indeksima sreće među najzadovoljnijim ljudima na svijetu, a svejedno ih prati reputacija samoubojica, što se povezuje uz depresiju izazvanu dugim razdobljima mraka u nordijskim zemljama.

Jeste li se ikada zapitali što je to čime nas svjetlost drži u šaci?

Odgovor na to pitanje je – hipotalamus, moždana struktura koja se nalazi duboko u mozgu i zauzima jedva jedan posto njegova ukupnog volumena a ključna je za regulaciju osnovnih životnih procesa, poput tjelesne temperature, unosa hrane i tekućine ili libida, kao i za regulaciju emocija. Osjećamo se gladni ili siti, tjeskobni ili smireni ovisno o hormonima koje luči ovaj dio mozga. Kao i sve što ima veze s mozgom, hipotalamus je vrlo složena struktura a ono što sa sigurnošću znamo je da na njegovu funkciju odlučujuće utječe svjetlost koju dobiva izvana.

Mozak je evolucijski proizvod prirode, pa je i 'najprirodnije' da tijekom dana, kada ima puno sunčeve svjetlosti, shvati da je vrijeme za aktivnost. Nasuprot tome, noću, kada smo okruženi tamom, vrijeme je za odmor i obnovu. Danas već odavno ta razdoblja nisu fiksna kao što su to u samoj prirodi - umjetno svjetlo učinkovito zamjenjuje prirodno. No, utječe li to doista na naše zdravlje do te mjere da smo upravo zbog toga skloniji depresiji i samoubojstvu?

Stručnjaci kažu da.

Naše tijelo i naš unutarnji sat dizajnirani su da poštuju cikluse svjetlosti. Tijekom dana moramo biti izloženi sunčevoj svjetlosti kako bismo održali optimalnu razinu energije. Umjetno svjetlo nije zamjena za sunčevu svjetlost, a nedostatak izloženosti izravnoj sunčevoj svjetlosti dugoročno povećava rizik od depresije.

Zato smo zimi, kada su dani kraći i s posla odlazimo kad se već smrači puno skloniji depresiji i lošem raspoloženju. Osim toga, sunce je najvažniji izvor vitamina D koji je neophodan za kalcij u kostima. Svjetlost ima višestruku moć nad našim tijelima!

Dokaz koliko smo pod utjecajem prirodnih smjena svjetlosti i mraka je način na koji se uobičajeno budimo za posao ili druge dnevne obaveze: namještamo budilicu koja nam naglo prekida mrak sna i tjera nas da u nekoliko sekundi pređemo put iz noćne tame u svjetlo dana. To se, međutim, kosi s prirodom, u kojoj se zora budi progresivno – naš je mozak programiran za takvu vrstu buđenja. Potrebno mu je to postupno izlaganje sve jačoj svjetlosti da bi se "zdravo" probudio, napustio svijet snova i energično ukoračio u dan. Naglo iskakanje iz sna uzrokuje umor koji potom čitav dan nosimo sa sobom.

Evo što možete učiniti kako biste regulirali svoj unutarnji sat:

- Pokušajte što više prilagoditi svoje rasporede prirodnim ciklusima slušajući svoje tijelo. Uspostavite rutinu odlaska na spavanje i ustajanja i držite je se koliko god je to moguće.

- Tijekom dana pokušajte što više vremena provoditi na prirodnoj sunčevoj svjetlosti. To ponekad može biti nemoguća misija s našim današnjim načinom života, no već i pola sata čini razliku.

- Pokušajte zamračiti svoju okolinu u satima prije odlaska na spavanje. Upalite ambijentalnu rasvjetu i izbjegavajte zaslone računala ili mobitela.

- Pokušajte se ne probuditi naglo. Očito je za većinu nas gotovo nemoguće probuditi se uz prirodnu svjetlost buđenja zore, no možda bi jedno od rješenja mogla biti budilica koja progresivno osvjetljava prostoriju sve do trenutka kad se moramo probuditi, oponašajući izlazak sunca.

Ako se osjećate pod stresom ili potišteno a ne znate zašto, ako osjećate da vam nedostaje energije ili ste umorni od trenutka kada se probudite, preispitajte svoje dnevne rutine i pokušajte se što više uklopiti u cikluse dana i noći prirode. Resetirajte svoje tijelo i uskoro ćete primijetiti razliku.

I, naravno, maksimalno iskoristite ljeto da nagomilate zalihe dobrih vibracija!