ONE-HIT WONDERS

Ovi izvođači imali su svojih pet minuta zvjezdane slave i onda se ugasili

19.12.2022 u 16:33

Bionic
Reading

Za razliku od dugovječnih bendova s desecima objavljenih albuma i svjetskih uspješnica, postoje i glazbenici koji su se proslavili jednim velikim hitom i nakon toga su zaboravljeni. Fenomen tih izvođača poznat je kao 'one-hit wonder', i nije tako rijedak kako se čini.

Postoje neke ekstremno popularne pjesme koje su svi čuli ali malo tko zna njihove izvođače i autore. Odnosno, u trenutku objavljivanja tih velikih hitova, njihovi autori imali su svojih pet minuta slave, no ubrzo ponovno potonu u anonimnost i zasluženo ponesu titulu 'čuda s jednim hitom'.

Premda ima različitih primjera, izvođači koji zasluže taj naziv u pravilu nikad više ne uspijevaju ponoviti isti uspjeh. Postoje dakako izvođači koji su velike zvijezde na nekoj lokalnoj razini, pa se jednom pjesmom privremeno probiju na globalnu scenu. Ima glazbenika koji su godinama pisali pjesme i nadali se uspjehu - koji je napokon stigao s tim jednim velikim hitom, a postoje i autori koji su doista napisali samo jednu, ali savršenu pjesmu.

Uglavnom, definicije 'one-hit wondera' mogu biti prilično šarolike, a ovdje ćemo se podsjetiti na najpoznatije primjere tih pjesama i njihovih izvođača koji su stekli globalnu slavu 'na pet minuta'.

Godine 1988. svi su pjevušili hit 'Don’t Worry, Be Happy', jednostavnu melodiju koju je napisao cijenjeni američki jazz glazbenik Bobby McFerrin. Pjesma koja nam poručuje da ne trebamo brinuti i da budemo sretni izvorno je objavljena na soundtracku filma 'Cocktail' s Tomom Cruiseom. Ubrzo je stekla široku popularnost, te je reizdana kao singl i dospjela na prva mjesta ljestvica najslušanijih pjesama diljem svijeta. McFerrin nikada više nije postigao ni približan uspjeh nekom svojom pjesmom, no melodija njegovog jedinog hita prepoznatljiva je i danas.

Početkom devedesetih godina jedan je ostarjeli španjolski latino-pop-dance duo snimio pjesmu koja je poharala svijet. Antonio Romero Monge i Rafael Ruiz Perdigones još su 1962. kao tinejdžeri osnovali bend Los del Rio, da bi svoj svjetski uspjeh napokon dočekali tri desetljeća kasnije. Objavljena 1993. na albumu 'A mi me gusta', njihova pjesma 'Macarena' postala je u drugoj polovici devedesetih globalni glazbeni i društveni fenomen. Dakako, mladići iz Los del Rio nikada više nisu ponovili taj uspjeh.

Prvi video spot uopće emitiran na MTV-u bila je pjesma 'Video Killed the Radio Star'. Taj veliki hit i danas znaju svi, ali gotovo nitko ne zna da je riječ o kreaciji engleskog novovalnog benda The Buggles. Skupina koju su u Londonu osnovali pjevač Trevor Horn i klavijaturist Geoffrey Downes pjesmu je objavila kao debitantski singl 1979. godine i njome odmah osvojila prva mjesta na ljestvicama najslušanijih pjesama. Nakon toga The Buggles su snimili dva nezapažena albuma i u tišini se razišli.

Novovalni hit 'Tainted Love' engleskog benda Soft Cell, obrada soul pjesme iz šezdesetih, postala je 1981. najprodavaniji singl u Velikoj Britaniji. Dvojac iz Soft Cella, pjevač Marc Almond i klavijaturist David Bell snimio je nakon tog velikog hita još četiri albuma, ali nikada više nije uspio ni približno ponoviti uspjeh pjesme 'Tainted Love'. Bend se nakon toga raspao, ali su i Almond i Bell kasnije ostvarili sasvim solidne solo karijere.

Na popisima globalnih 'one-hit wondera' mogli bi se naći i njemačka pjevačica Nena s hitom '99 Luftballons', američki bend Survivor i njegova tema iz Rockyja 'Eye of the Tiger', Norman Greenbaum i pjesma 'Spirit in the Sky', Carl Douglas i njegov disko hit 'Kung Fu Fighting', Right Said Fred s plesnim hitom 'I’m Too Sexy', The Knack i njihov klasični power pop hit 'My Sharona', Dexy’s Midnight Runner’s i njihov hit 'Come on Eileen'... i mnogi drugi - popis možete nastaviti sami.