NOVO U KAZALIŠTU

Katarina Baban uskače u više od 20 likova u monodrami 'Puni pansion'

30.11.2022 u 19:47

Bionic
Reading

Kakve veze imaju vibratori, karmine i vatrogasci? Koliko problema može jednom precijenjenom hotelu i jednoj neuništivoj sezonki donijeti dolazak poznatog glumca? I kakve veze s time imaju poznati političar i njegova ljubavnica te nabrijana djelatnica porezne uprave?

Sve su to pitanja na koja će odgovor donijeti nova komedija 'Puni pansion', čija je pretpremijera zakazana u Splitu 30. studenoga, u sklopu Teatra uz more, a zagrebačka publika premijerno će ovo novo autorsko djelo moći pogledati 8. prosinca u KD Vatroslava Lisinskog. Ono što predstavu čini posebnom jest činjenica da se u njoj, u dijalozima izmjenjuje više od 20 likova, a sve ih glumi samo jedna osoba, naša poznata glumica Katarina Baban.

'Predstava je posebna i različita od svega što sam prije radila u prvom redu po tome što prvi put u životu igram monodramu i što sam sama na sceni, sama u garderobi prije izlaska na scenu, sama poslije predstave, i mislim da će mi to biti najveći šok. Naime, navikla sam sve scene, i ono prije, i ono poslije dijeliti s kolegama, a ovo će biti dosta čudna, pomalo usamljena vibracija. S druge strane, upravo zato mi je to jako interesantno i zato to želim isprobati, da vidim kako ću se snaći. Ali ono što je najizazovnije u predstavi svakako je to da se konstantno ulazi i izlazi u više od 20 likova, jer nema vremena da se svaki lik posebno kostimira, da se posvetim polaganoj transformaciji, nego su transformacije doslovno iz sekunde u sekundu', za Jet Set kaže Katarina Baban.

Predstava govori o sezonki Tini koja u hotelu obavlja sve moguće i nemoguće poslove i odgovara na sulude želje gostiju i svojih nadređenih, no kroz priču je provučena i crta ljudskosti na koju nerijetko zaboravimo.

'Publika u prvom redu može očekivati komediju, sigurna sam da će se dobro nasmijati, ali ipak će kući otići s knedlom u grlu. Predstava govori o tome koliko zbog jurenja za poslom, karijerom zapostavimo one bitne odnose i ljude u životu. Uz smijeh, sigurna sam da će se mnogi u predstavi moći prepoznati. Inače, cijelu predstavu koja traje skoro sat i pol postavili smo za manje od mjesec dana, a ovo je doslovno prvi put u mom životu tridesetak stranica teksta palo samo na moja leđa i svaka je replika moja, što mi je u početku rada bilo jako čudno. Znala sam izgovoriti rečenicu i čekati da mi neki partner odgovori, a onda shvatim da sam taj partner ja sama. Ali kad smo krenuli raditi, bacili smo se na glavu u to, i ovo je definitivno bio najintenzivniji kazališni proces koji sam do sad imala', ističe Baban.

S obzirom da naša glumica ima i svoj modni brend koji uživa sve veću popularnost u javnosti, postavlja se pitanje kako uspijeva uspješno održavati dva poslovna pravca, modni i kazališni. Baban objašnjava da na tome može zahvaliti isključivo svojoj asistentici Karli, uz čiju pomoć balansira dva posla bez stresiranja.

'Kad dođu ovakvi intenzivni procesi i predstave u kojima se moram u potpunosti fokusirati i ne mogu biti na dvije strane odjednom, Karla je tu da se pobrine da brend ostane na nogama', kaže Baban.

Predstava je napravljena u sad već redovnoj suradnji KD Vatroslava Lisinskog i B Glad Produkcije, a već se planira i turneja jer su za ovu komediju zainteresirani brojni gradovi. Redateljica Tihana Strmečki u ovaj intenzivni proces unijela je i svoja brojna znanja stečena na Broadwayu. Stoga je i sam proces bio tako brz i drugačiji od uobičajenih u Hrvatskoj.

'S obzirom da jedna glumica portretira više od 20 likova, predstava je bila izrazito režijski izazovna s aspekta nalaženja glumačkog koda koji će publici predstaviti svaki lik pojedinačno, a istovremeno zadržati dramaturški razvoj priče od prve do zadnje minute. Specifična je po tome što paralelno, sa samo jednom glumicom na sceni, prikazujemo nekoliko linija priča i odnosa likova, a sve to zahvaljujući velikoj glumačkoj vještini Katarine Baban. Katarina je zaista na zavidnoj glumačkoj razini, energična, izuzetno kreativna i spremna na suradnju. Ona je san snova za portretiranje različitih karaktera i fizičkih crta likova, tako da moram priznati da sam u stvaranju i kreativnom procesu s njom uživala iznad svih mojih očekivanja', naglašava redateljica.

Posebnost ove predstave, kako dodaje, jest da je prema ideji i prepoznatljivom spisateljskom peru autora riječ o komediji za koju vjerujemo da će publiku nasmijati do suza, ali je kroz priču provučena realističnost situacije maloga čovjeka koji pokušava ostvariti svoje snove, zadržati dostojanstvo i pošteno raditi i zaraditi.

'Nadamo se da ćemo istovremeno dotaknuti publiku, nasmijati je i da će se u nekim njenim dijelovima mnogi i sami prepoznati, pogotovo oni koji su se i sami susreli sa životnim preprekama koje naše današnje društvo stavlja pred nas', kaže Strmečki.