BIZARNA ZNANOST

Kažu da su ozbiljnim istraživanjem došli do zaključka da je New York Eldorado za vampire

14.01.2023 u 13:01

Bionic
Reading

Isabelle 'Belle' Swan, tinejdžerica koja preseli u gradić Forks u saveznoj državi Washington otkrije da joj se život okreće naglavačke kad se zaljubi u vampira po imenu Edward Cullen.

Naravno, svi koji su krajem prvog desetljeća 21. stoljeća bili tinejdžeri, kao i svaki opći filmoljubac, zna da se tu radi o 'Sumrak sagi' (Twilight Saga), seriji romantično-fantastičnih filmova temeljenih na serijalu knjiga 'Twilight' spisateljice Stephenie Meyer. Prvi nastavak u filmskom serijalu 'Sumrak' objavljen je 2008, dok je drugi, pod naslovom 'Mladi mjesec', uslijedio 2009. Treći, 'Pomrčina', pojavio se 2010, četvrti 'Praskozorje – 1. dio' 2011., dok je peti dio, 'Praskozorje – 2. dio' zaključio priču 2012. Serijal je zaradio više od 3,5 milijardi dolara diljem svijeta.

To je priča o tome kako se čista fantazija pretvorila u vrlo opipljivu dolarsku stvarnost. No sada, čitavo desetljeće poslije, u sve su se upleli i znanstvenici. Naime, oni tvrde da je voljena obitelj Cullen iz 'Sumraka' zapravo trebala preseliti u New York umjesto u Forks, ili barem tako sugerira jedno neobično istraživanje.

Naime, prema studiji američke tvrtke Lawn Love, specijalizirane za njegu travnjaka, koja je za te potrebe angažirala skupinu statističkih znanstvenika, 'Velika jabuka' je najbolji grad za vampire u SAD-u, a postoji mnogo razloga zašto. U usporedbi s drugim velikim gradovima diljem SAD-a, New York ima najviše potencijalnih žrtava gladnih vampira, a također se ističe i najvećim brojem klaonica (vampirima idealne za 'piće s nogu'), kao i najviše vampirskih društvenih skupina.

S brojnim barovima, mjestima za noćni život i, što je najvažnije, dobavljačima lijesova, New York je oaza za 'Drakule' svih vrsta. Pomaže i to što MTA (javni prijevoz u New Yorku) danas radi 24 sata svih sedam dana u tjednu, a što pridonosi lakšim i bržim noćnim putovanjima za potrebe vampirskoga 'lova na hranu'. K tome, i ne baš tako sunčana klima u gradu sigurno ide u korist vampirima.

Iz istog razloga, nije iznenađenje da su ledeni Chicago i kišni Seattle rangirani kao drugi i treći najbolji gradovi za vampire. Na dnu popisa su južnjački gradovi, kao najmanje gostoljubivi za krvopije, jer je tamo jako teško izbjeći vruće sunčeve zrake. Prema studiji, južni gradovi također imaju premalo kuća s podrumima, a dobavljači lijesova nisu široko rasprostranjeni, osobito u Kaliforniji.

Kako bi došli do rezultata, istraživači su uzeli u obzir 200 najvećih gradova u SAD-u i prikupili javne podatke o raznim čimbenicima - broj potencijalnih žrtava, broj akcija davanja krvi, pa čak i legalnost kanibalizma, od kojih svi spadaju u kategoriju 'hrana i piće', dok aspekti poput oblačnosti i udjela kuća s podrumima pripadaju u odjeljak 'sigurna jazbina'. Kategorija 'odvraćanje', pak, sadržava broj kršćanskih crkava ili, recimo, festivale češnjaka. Tu su i broj klubova i uopće mogućnost zabave za vampire (točnije nedostatak istih).

Nakon izračuna i prosjeka ponderiranih rezultata za svaki grad u svakoj od kategorija, New York je izbio na prvo mjesto s najvišom prosječnom ocjenom od 55 bodova. Čini se da se i vampirima tamo sviđa. Ako ikada poželite upoznati vampirsku zajednicu, priča se da se oni vole okupljati u klubovima Madame X i Death and Co. NYC, barem prema Yelpu, web stranici i aplikaciji na kojima se objavljuju recenzije o poslovnim subjektima, i to s vrlo pouzdanim informacijama.

Na koncu, treba reći da naručitelj ne navodi svrhu istraživanja, ali to za nas i nije bitno. Važno je da se radi o znanstvenom zaključku, pa ma koliko budalast bio (potonja primjedba vrijedi samo za skeptike).