PSIHOLOGIJA GLAZBE

Ako volite tužne pjesme niste mazohist, nego dolazite u dodir sa svojim emocijama

10.01.2023 u 21:15

Bionic
Reading

Ma kako bili raspoloženi, kad čujete pjesmu 'Nothing Compares 2U' Sinead O'Connor, 'Tears in Heaven' Erica Claptona ili bilo koju stvar Leonarda Cohena, trenutačno vas preplavi ugoda i odmah počnete pjevušiti? Jeste li se ikada zapitali zašto tužne melodije tako djeluju na vas da ih volite slušati čak i kada niste tužni?

Ne bojte se, niste mazohist, čak ni kada vas neka nepoznata sila tjera da neprekidno ispočetka slušate 'Everybody Hurts' nakon što ste ostali slomljena srca i razočarani u ljubav. Ima nečeg magnetskog i privlačnog u tužnim pjesmama; one kao da imaju neku snagu koja u vama budi najdublje osjećaje. Studije su pokazale da je glazba jednako važna za ljude kao hrana ili društveni odnosi. Nitko nije imun na učinak glazbe. Razlog tome je: ljudski mozak voli glazbu.

Naime, odgovor na pitanje zašto volite tužnu glazbu jest da je ona potrebna vašem mozgu da se očisti. Moglo bi se reći da glazba čisti dušu, dovodi do 'emocionalne katarze', pomažući vam da se oslobodite složenih osjećaja i emocija.

Pitajući se kako je moguće da možemo uživati u nečemu tako tužnom, tim psihologa, glazbenika, filozofa i neurologa sa Sveučilišta u Tokiju proveo je studiju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Frontiers in Psychology, pokazali da tužne pjesme izazivaju kod ljudi 'pozitivne emocije'.

Ako volite tužnu glazbu onda znate da se, ma koliko to čudno ili kontradiktorno zvučalo, nakon slušanja uopće ne osjećate loše – dapače, sasvim suprotno. Možda se čak osjećate smireno.

Stručnjaci objašnjavaju da je to zato što postoje dvije različite vrste emocija – one koje osjećate i one koje percipirate. Glazba ima moć navesti ljude da percipiraju emocije i povežu se s njima, a da one ne utječu na njih. Stoga je normalno da ne osjećate tugu kada slušate tužnu glazbu – tužne pjesme dovode vas u dodir s dubokim emocijama a da se pritom osjećate dobro.

Tužna glazba ima ljekovit učinak – ona je savršen lijek koji će vam pomoći proći kroz dijapazon emocija a da pritom ostanete netaknuti, dapače, da se osjećate pročišćeno.