HRABRE RIJEČI

Microsoft: 'Stvorit ćemo ultimativni mobilni uređaj'

24.11.2016 u 15:59

Bionic
Reading

Microsoftu u posljednje vrijeme stvari itekako idu od ruke. Agresivni potezi u svijetu cloud računalstva, a u konačnici i u novim komadima hardvera, isplatili su se IT divu iz Redmonda. Satya Nadella je u nedavno održanom intervjuu za Australian Financial Review izjavio kako nemaju namjeru biti tvrtka koja radi stvari poput drugih - samo zato jer oni imaju neki određeni proizvod

U istom intervjuu Nadella se dotaknuo i Applea, tj. Cookovih riječi koje je ovaj morao progutati tek mjesecima nakon što ih je izrekao. Microsoft se itekako namjerava boriti s Amazonom i Appleom u više segmenata - no ne tek predstavljanjem proizvoda samo radi prisutnosti u nekom segmentu, već da bi 'istinski uveli inovaciju', ako se pita Microsoftovog čelnika.

Stoga možda ne čudi kako je Microsoft ove godine potpuno ohladio od mobilnih uređaja. Windows Phone je u više kategorija sad već stvar prošlosti, nakon što se velikim mukama Microsoft jedva dokopao par postotaka udjela na globalnom tržištu. No, ne namjeravaju reći konačno 'zbogom' toj kategoriji.

Iako je strategija za sada prilično nejasna van svijeta glasina, Nadella više ne želi biti prisutan u nekoj tržišnoj kategoriji (poput mobilnih telefona), ako se ne mogu istinski izdvojiti iz gomile. 'Što mi tu možemo donijeti? To je ono što tražim od Microsofta, kada vidimo bilo koju vrstu uređaja ili bilo koju tehnologiju - čak i umjetnu inteligenciju', navodi Nadella dodavši kako će nastaviti biti na mobilnom tržištu 'ne onako kako ga definiraju današnji vodeći proizvođači, već kako bi imali jedinstven proizvod, ultimativni mobilni uređaj'.

Cijeli intervju je moguće pročitati na stranicama AFR-a