RADI OČUVANJA VIZIJE

Huawei otkazao suradnju s Googleom na Pixel uređajima

21.11.2016 u 18:59

Bionic
Reading

Prvi Google Pixel uređaji su polako stigli na tržište, a raniji Nexus modeli jednako tako padaju u zaborav. Za neke od njih se ranije brinuo proizvođač Huawei pa su postojala određena očekivanja kako će barem jedan Pixel model biti i iz njihovih tvornica. Međutim, Huaweiju nije odgovarala vizija Googlea u kojoj bi kineski brend bio potpuno neoznačen na uređaju

Zasluga za nove Pixel modele pripala je tako isključivo Googleu, a proizvođač koji se odlučio ukloniti svoje ime s Pixel uređaja (barem iz vanjštine) je HTC. Kada su čelni ljudi Huaweija saznali kako Google želi brandirati uređaje samo svojim imenom i tvrditi da su 'made by Google', ovaj proizvođač je odlučio držati se vlastitih stopa.

Zanimljivo je da je stvar u glasinama kolala već neko vrijeme, no tek nedavno je službeno potvrđena. Njemački medij WinFuture je pričao s Huaweijevim potpredsjednikom Consumer Business Group odjela, Colinom Gilesom, koji je zapravo tek potvrdio ranije glasine.

Huawei vjeruje da mu takav oblik suradnje kakvog je predlagao Google jednostavno ne bi išao u korist, posebno na razvijenim tržištima gdje Huawei želi ojačati svoje ime.

Pritom Giles navodi kako zapravo Google ne vide kao konkurenciju - barem ne onu izravnu. U slučaju da se ponešto skupi Pixel uređaji ipak probiju značajnije na tržištu, stvari bi se mogle bitno izmijeniti. Google u novije doba ipak planira zarađivati i od hardvera.