INTERVJU: SAMIR BENMAKHLOUF

Hrvatska može biti regionalni lider u uslugama clouda

28.09.2016 u 08:50

Bionic
Reading

Trenutačno vidimo vrh ledenog brijega onoga što je moguće napraviti u obrazovanju i javnim institucijama kada povezivost i usluge clouda udruže snage

Samir Benmakhlouf u Microsoft je došao 1998., kada je preuzeo regiju sjeverne i zapadne Afrike s 23 zemlje.

Od 1. svibnja ove godine je u timu Last Mile Connectivity, gdje je između ostalog zadužen za primjenu novih tehnologija u Africi, Aziji i Istočnoj Europi. Pod njegovom nadležnošću je i projekt u sklopu kojeg je 50 hrvatskih škola u kratkom roku dobilo pristup bežičnom internetu.

Koja su ključna područja u kojima rješenja vezana uz povezivost mogu unaprijediti i poboljšati svakodnevni život i poslovanje?

S obzirom na to da se globalna ekonomija transformirala u informacijsku ekonomiju i ekonomiju znanja, vidimo velik prostor za implementaciju naših rješenja vezana uz povezivost za ljude i objekte (statične i one u pokretu). Ta se rješenja razlikuju ovisno o korisniku pa učenici imaju drugačije potrebe od recimo osoba koje često putuju ili poljoprivrednika.


Naš projekt u Hrvatskoj usmjeren je na obrazovanje i trenutačni rezultat koji pruža povezivost je pristup svijetu znanja i informacija izvan zidova samih učionica. Usto, kombinacija internetske povezanosti i usluga oblakaomogućava veću suradnju učitelja i učenika te mnogo važnih tehnoloških alata i softvera koji omogućavaju efikasnije upravljanje školama.

Čime se sve bavi Microsoftov tim Connectivity? Na koje se tehnologije fokusira? Koja je vaša uloga u timu?

Tim Last Mile Connectivity osnovan je kako bi olakšao digitalnu transformaciju koja je u tijeku u obrazovnom i javnom sektoru. Mnoge institucije žele koristiti cloud kako bi pružile bolju uslugu zajednici te upravljale budžetima, no suočavaju se s manjkom dostupnosti te pouzdanosti internetske veze.

Upravo iz tog razloga Microsoft je razvio rješenja vezana uz povezivost koja su integrirana s vrhunskim tehnologijama clouda pa se uspješno možemo nositi s problemima s kojima se suočavaju klijenti i partneri.

Kada govorimo o tehnologiji, imamo širok portfelj inovativnih rješenja, od već poznatog wi-fi-ja, rješenja baziranih na vlaknima i mikrovalovima do onih koja tek nastaju kao što je tehnologija TV White Space. Na temelju mogućnosti izvedbe i dostupnosti odlučujemo koju ćemo tehnologiju koristiti za pojedini projekt.

Moja je uloga u timu suradnja s lokalnim Microsoftovim timom kao i s donosiocima odluka na lokalnom području, a sve s ciljem zatvaranja nesrazmjera u digitalizaciji i pružanja boljih mogućnosti i usluga učenicima i građanima u pojedinoj zemlji.

Kako se rješenja vezana uz povezivost uklapaju u opću Microsoftovu strategiju?

Za Microsoft, povezivost je jedan od načina putem kojih omogućavamo digitalnu transformaciju koja se događa u obrazovanju i javnom sektoru. Učenici će dobiti pristup modernim tehnološkim alatima koji mogu razvijati i unaprijediti njihove vještine, kao što su komunikacija, kolaboracija i rješavanje problema.

Učenici s takvim znanjima će sigurno biti traženi na tržištu rada. Kada to uzmemo u obzir možemo reći da su rješenja vezana uz povezivost u potpunosti u skladu s našom misijom osnaživanja svake osobe i organizacije na svijetu kako bi postigli više.


Kakvu ulogu mogu igrati tehnologije kao što je TV White Space kako bi povezivost bila što dostupnijom? Što je potrebno kako bi implementacija takvih tehnologija bila moguća?

TV White Space su slobodne radio frekvencije koje obično postoje između TV kanala. Primjerice, na starim TV uređajima kada biste uključili program, bilo je uobičajeno vidjeti mutnu sliku na ekranu prije nego što bi se program pojavio.

Ta 'mutnoća' je u stvari TV White Space, a može se koristiti za prenošenje internetskog signala na način koji je prihvatljiviji putem mreža 3G ili 4G, i sa značajno većom dostupnosti nego putem wi-fija. To je samo jedna od tehnologija koju koristimo, svaka ima svoje prednosti i biramo ih prema karakteristikama projekta te sukladno regulativi pojedine države.

Pedeset hrvatskih škola nedavno je uz Microsoftovu pomoć dobilo pristup wi-fiju. Postoji već desetak sličnih projekata diljem svijeta. Kakva su iskustva zabilježena dosad?

Donosioci odluka su imali priliku vidjeti kako Microsoft projekte tog tipa može implementirati u rekordnom vremenu. U slučaju Hrvatske za implementaciju wi-fija u 50 škola trebalo nam je manje od dva mjeseca.

Takva je agilnost zapažena i mnoge zemlje u razvoju žele raditi s nama na implementaciji rješenja vezana uz povezivost u mnogim područjima kao što su obrazovanje, zdravstvo, javne usluge, napredna poljoprivreda te avio prijevoz, odnosno aerodromi.


Koje iduće korake možemo očekivati u hrvatskom i drugim sličnim projektima?

Trenutačno vidimo vrh ledenog brijega onoga što je moguće napraviti u obrazovanju i javnim institucijama kada povezivost i usluge cloud udruže snage. Mi razvijamo rješenja koja će promijeniti način učenja i obrazovne institucije.

Vrlo brzo svjedočit ćemo novim načinima individualnog učenja za učitelje, putem korištenja tehnologije kako bi se prilagodile individualnim potrebama svakog učenika. U javnom sektoru će se optimizirati procesi od upravljanja prometom do rješenja za e-zdravstvo koja će omogućavati ljudima u udaljenim područjima da stupe u kontakt s liječnicima u velikim gradskim bolnicama.

Naš tim trenutačno radi na takvim rješenjima, zajedno s partnerima i lokalnim vladama te tako mnogim organizacijama širom svijeta omogućava digitalnu tranformaciju.

Oduševljeni smo projektom koji smo pokrenuli u Hrvatskoj, zemlji koja ima sve da postane primjer drugima i lider u prihvaćanju clouda u regiji.