SPORIJI RAST

Windows 10 se sada nalazi na više od 400 milijuna uređaja

28.09.2016 u 08:26

Bionic
Reading

Na konferenciji Ignite Microsoft je službeno otkrio kako se Windows 10 sada nalazi na više od 400 milijuna aktivnih uređaja. Dok broj jest impresivan, IT div će promašiti svoje predviđanje o milijardu Windows 10 uređaja do 2018 godine zbog promjene strategije s pametnim telefonima

U prvim danima od dostupnosti Windows 10 je, logično, grabio najviše dnevnih instalacija. Donedavno je Microsoft omogućavao besplatnu nadogradnju na taj OS za sve koji su imali Windows 7 ili Windows 8.1 licencu. Prije nego je ta ponuda istekla, Microsoft je u prosjeku mogao računati s 30 milijuna novih uređaja pogonjenih 'desetkom' svaki mjesec.

Stvari su sada drugačije - u proteklih tri mjeseca u prosjeku je riječ 'tek' o 16,6 milijuna novih uređaja s Windowsima 10. Dok su se u Microsoftu do određenog trenutka nadali održati prosjek od oko milijun novih uređaja s 'desetkom' na dnevnoj razini, ako se uzmu najsvježiji brojevi u obzir, oni su praktički prepolovljeni.

Naravno, pad je bio očekivan, posebno s okončanjem ponude o besplatnoj nadogradnji. Microsoft je počeo uklanjati i iritantni komad softvera 'Get Windows 10' te se potpuno posvetio daljem poliranju sustava.