PREGLEDI BEZ POKRIĆA

Ovako Facebook 'igra prljavo' s online filmićima

12.11.2015 u 13:25

Bionic
Reading

Jedan od većih problema u svijetu YouTubera koji žive od svog rada online postao je Facebook. Dok je Zuckerbergov internetski div s ponosom nedavno objavio kako su prešli osam milijardi pregleda filmova dnevno, gotovo tri četvrtine filmića na toj društvenoj mreži je ukradeno - upravo s YouTubea

Poznate Facebook stranice kradu YouTube video sadržaj i učitavaju ga preko te društvene mreže kako bi postao viralan. Viralnost pak omogućuju Facebookovi 'prevarantski' algoritmi, koji preferiraju prikazivanje Facebook filmića umjesto izvornog YouTube materijala.

Nisu problem tek obične 'stranice' - jer su stvar masovno počeli iskorištavati i mediji, izvođači (!) i brojni drugi, koji uz bezobzirnu krađu takvih materijala usput reklamiraju i vlastiti.


Ovaj problem postaje sve učestaliji, a u Facebooku su bitni samo brojevi kako bi zadovoljili Wall Street. S druge strane, tvorci sadržaja s YouTubea ne dobijaju niti lipu za svoj rad, a nerijetko se iz njihovih filmića znaju i izrezati copyright informacije. Jedino što YouTuberi mogu raditi jest računati na to da će korisnici prijavljivati takav neovlašten sadržaj koji se pojavi na Facebooku, a kako bi mogli zaraditi za kruh preko reklama s Googleovog servisa.

Srećom, u igru osvještavanja korisnika Facebooka su uskočili neki od najpopularnijih YouTubera, a kanal Kurzgesagt je kreirao uobičajeno izvrstan filmić o cijeloj temi. Dok je YouTube daleko od savršenog mjesta za tvorce sadržaja (posebno komentatore i kritičare) po pitanju autorskih prava, Facebook se, njihovim riječima, 'voli praviti da je sve ok':

Ovako Facebook 'igra prljavo' s online filmićima