SPREMITE IUREĐAJE

Evo pet razloga zašto odmah treba nadograditi iPhone... i pokoji zašto ne

17.09.2016 u 08:09

Bionic
Reading

I službeno je dovršen iOS 10 te spreman za nadogradnju milijuna i milijuna iUređaja diljem svijeta. Dojmovi su uglavnom pozitivni, no svejedno valja napomenuti glavne razloge zašto (ne) nadograditi mobilne uređaje na najnovije izdanje OS-a iz Cupertina

Prvo valja spomenuti neke od pozitivnih strana iOS 'desetke'.

Već je ranije bilo riječi o tome - Apple je osvježio i značajno nadogradio brojne aplikacije. Posebno vrijedi izdvojiti iMessage sa sustavom koji predviđa koje emotikone u poruku želi ubaciti korisnik, uz niz zabavnog sadržaja poput animacija, 'naljepnica' i slično. Ova Appleova aplikacija za komunikaciju donosi i mogućnost slanja rukopisa, a tu je čak i mogućnost pisanja 'nevidljivom tintom' (pri čemu se poruka vidi kada se prelazi prstom preko nje). Svakako vrijedi naglasiti integraciju ovog appa s nizom drugih aplikacija poput IMDB-a, CityMappera i drugih. To znači da je unutar same aplikacije za komunikaciju moguće rezervirati letove, slati novac, naručiti hranu i još mnogo toga.

Sljedeća točka je definitivno aplikacija Photos. Slike su sad organizirane u kolekcije kroz novi tab Memories. Grupirane su po lokaciji, ali i po ljudima koje sustav prepozna da su isti. Štoviše, app na temelju toga može izraditi multimedijalni sadržaj. Drugi album primjerice može grupirati fotografije ljudi koje korisnik najčešće snima, tako da bi uvijek bile lako dostupne na jednom mjestu. Za ovo je Apple iskoristio strojno učenje i vrlo napredne algoritme.

Kome se pak ne sviđaju Appleove aplikacije, moći će ih ukloniti sa zaslona Home. Mnogi su godinama čekali na ovu mogućnost te su nekorištene aplikacije morali grupirati u foldere. Calculator, Calendar, Compass, iTunes Store, News, Stocks i Weather sada je moguće ukloniti sa zaslona, kao i svaku drugu aplikaciju.

U starijim izdanjima platforme korisnici nisu mogli slušati glazbu i koristiti kamericu uređaja, a iOS 10 značajno popravlja situaciju te je reprodukcija glazbe aktivna čak i kada se pokrene Camera app. Naravno, ovo vrijedi samo za snimanje fotografija jer će se zvuk prekinuti kada korisnik želi snimati video.

Još jedan pohvalan pomak u odnosu na starija izdanja platforme definitivno je olakšano slanje poveznica drugima. Dok se ranije trebalo gnjaviti procesom copy/paste, sada je dovoljan dug pritisak na kakvu poveznicu, nakon čega će se pojaviti mogućnost podjele poveznice s drugima.


Što onda s negativnim stranama priče?

Znajući dosadašnji razvoj priče, novi softver s vremenom je sve veći problem za stare uređaje. I dok stari uređaji poput iPada 4 (i kasnijih), iPhonea 5 (i kasnijih) još uvijek podržavaju iOS 10, valja očekivati da stvari neće raditi tako brzo kao na novijim generacijama uređaja. Tko voli - nek' izvoli, iako neki korisnici tvrde da je 'desetka' začuđujuće dobro optimizirana i 'solidno radi na starim uređajima'.

Još jedna stavka koju valja imati na umu je to da neke aplikacije još uvijek ne podržavaju iOS 10. Tu se nažalost posebno izdvajaju one za mobilno bankarstvo te valja pričekati neko vrijeme dok banke ne poprave stvar.

Možda se podrazumijeva, no svejedno - oni koji su jailbreakali svoje iUređaje izgubit će jailbreak

Tu je i jedna nezgodna stvar, a ona se da zaobići tek na uređajima koji imaju TouchID čitač otiska prstiju. U pitanju je naravno novitet koji je uobičajeni 'Slide To Unlock' poslao u ropotarnicu povijesti - iOS 10 uređaji se otključavaju tako da se pritisne tipka Home, a drži li se ona predugo, aktivirat će se Siri.