BRDO NOVOSTI

Stigao je iOS 10, svakako ga preuzmite!

14.09.2016 u 14:03

Bionic
Reading

Prošli lipanj na konferenciji za developere WWDC Apple je otkrio prve detalje vezane uz najsvježiju verziju mobilne platforme iOS. Sad je stiglo vrijeme i da vlasnici uređaja diljem svijeta dobiju deseto izdanje u obliku nadogradnje

Vrijedi podsjetiti da Appleovi novopredstavljeni modeli iPhone 7 i 7 Plus u prodaji stižu s iOS 10, a nadogradnju bi trebali napraviti svi podržani uređaji. Zašto?

Iako iOS 10 vizualno djeluje krajnje nerevolucionarno, ispod haube se nalazi mnoštvo noviteta. Brojne Appleove aplikacije dobile su nove mogućnosti, a developerima su ruke još šire otvorene. Neke od noviteta vrijedi samo brzo nabrojati:


Integrirani Apple Music je redizajniran, a tekst pjesmi se pojavljuje u dnu zaslona uređaja. Pri tipkanju rečenica korisnicima će iOS 10 predložiti korištenje nekih emotikona, čija je veličina utrostručena u odnosu na prošlo izdanje platforme. Control Center je blago redizajniran i moguće je povući prstom po zaslonu kako bi se otkrio novi izbornik vezan za glazbu. Aplikacija Photos je značajno nadograđena, a prepoznavat će ljude na fotografijama i sl. kako bi grupirala stvari u albume po želji korisnika. Maps je poprimio neka svojstva poznata korisnicima Googleovog servisa, poput prepoznavanja navika korisnika, vremena potrebnog za odlazak na neko odredište, prepoznavanja stvari iz kalendara i dr. Možda jednako bitno za Maps je i to da sada postoji integracija s drugim aplikacijama i servisima poput Ubera.

Ovo je tek dio poboljšanja, a ostalo je u rukama developera koji su već počeli osvježavati svoje aplikacije kako bi iskoristili svu snagu 'desetke'. Eh da, klasični 'Slide to Unlock' sada više ne postoji:

Rollout novog izdanja iOS platforme je ove godine krenuo s nešto više problema. Nekolicina korisnika različitih iUređaja je po nadogradnji onesposobila uređaje, uslijed problema sa serverima koji su pružali nadogradnju. I dok je dio odmah po nadogradnji (ili radije - pokušaju) dobio glavobolju, Apple navodi kako su stvari sređene vrlo brzo - te je potpuno sigurno preuzeti iOS 10. Za one koji su ipak 'uhvatili' problematičnu nadogradnju, Apple je pružio rješenje