ISPROBALI SMO

HTC 10 - vrhunski princ u moru Androida

27.06.2016 u 14:53

Bionic
Reading

Zaljubljenici u uređaje koje pokreće mobilna platforma Android ove godine doista imaju razloga za sreću. Nabavkom bilo kojeg od uređaja poznatih brendova nikako nećete pogriješiti jer su top modeli baš svih proizvođača posebni u nekom segmentu. Ljubitelji HTC-a također imaju razloga za veselje jer je HTC 10 odličan uređaj, a naše dojmove o njemu možete pročitati u nastavku

S obzirom na današnju izuzetno dobru ponudu Androida u vrhunskom segmentu, prilično je teško nekog od uređaja proglasiti ovogodišnjim kraljem. Bilo bi to prilično nezahvalno jer su sve perjanice igrača uključenih u ovu utrku doista odlični uređaji. Uostalom, mogli ste pročitati naše dojmove o mobitelima Huawei P9, Samsung Galaxy S7, LG V10 i mnogim drugima.

U redakciju nam je stigao HTC 10, uređaj koji smo nestrpljivo čekali, pogotovo zbog činjenice da su u svim najavama u kompaniji izuzetno ponosni na svoje ovogodišnje rješenje. Uostalom, poklopio im se naziv uređaja (HTC 10) s vizijom koju je tvrtka imala pri njegovu nastajanju - savršenih 10. Svoj HTC 10 označavaju kao ‘kulminaciju dvadesetogodišnje opsesivne inovacije, dizajna i inženjerstva’.

A HTC 10 je doista najbolje od najboljeg što je izašlo iz radionice ove tajvanske kompanije.

Dizajn i hardver

Izgledu uređaja nema se što zamjeriti. Postojeći vlasnici nekog od top modela HTC-ovih mobitela sigurno će biti zadovoljni jer unatoč svim preinakama, HTC 10 i dalje zadržava prepoznatljivost mobitela ove kompanije, a nove korisnike uređaj bi mogao privući svojom elegancijom i kvalitetom izrade samog kućišta i ostalih komponenti. Cijeli mobitel izrađen je od aluminija, lagano i elegantno zaobljenih bridova sa QHD Super LCD 5 zaslonom dijagonale 5,2 inča, razlučivosti 2.560 puta 1.440 piksela (zaštitni sloj Gorilla Glass 3). Na prednjoj strani tako još možemo pronaći tipku home koja ujedno služi i kao čitač otisaka prsta, dvije kapacitivne (back i menu) tipke te pet megapikselnu prednju kamericu.

Jednako kao i ostali proizvođači i HTC je za povezivanje kablom i punjenje u HTC 10 ugradio USB utor Type-C, utori za SIM karticu te memorijsku formata microSD smješteni su na suprotnim bočnim stranama uređaja, gdje možemo pronaći i tipke za namještanje glasnoće te onu za paljenje/gašenje uređaja, a stražnja je rezervirana za HTC UltraPixel 2 kamericu od 12 MP (uz f/1,8 optiku), s tzv. laserskim sustavom za fokusiranje, kao i optičkom stabilizacijom slike. Uređaj snima odlične fotografije, pune detalja i s odličnom zasićenošću boja. U HTC 10, dimenzija 146 puta 72 puta devet milimetara i mase 161 grama, smješteno je 32 gigabajta spremišnog prostora, proširivog microSD karticama do dva TB.

Srce uređaja, očekivano, čini Qualcommov Snapdragon 820 čip, uparen s čak četiri gigabajta (4 GB) radne memorije, baterijom od 3.000 mAh i Adreno 530 GPU-om.

Ostali proizvođači odlučili su objediniti utore za SIM karticu i memorijsku karticu u jedan, no kod HTC-a to nije slučaj, ostali su odvojeni. Jednako tako tipka za uključivanje i isključivanje uređaja je blago nazubljena, kako bi je lakše mogli naći u situacijama kad mobitel ne vidite (recimo, dok ga vadite iz torbe).

Zbog blage zaobljenosti pokrova cijeli uređaj daje odličan dojam ležanja u dlanu, a sveukupno gledajući HTC 10 izuzetno je elegantan.

HTC se još uvijek nastoji izdvojiti svojim integriranim audio rješenjima pa se u novoj perjanici nalazi i BoomSound 'Hi-Fi Edition'. HTC je i ranije znao izvesti solidan zvuk iz minijaturnog kućišta pametnog telefona pa tako ne kaska ni u ovom slučaju. Pri prvom povezivanju slušalica, uređaj će od vas zatražiti da stvorite osobni audio profil, odnosno da namjestite željeni oblik zvuka ovisno o slušalicama koje ste povezali i osobnim preferencijama. Štoviše, koristite li različite slušalice, za svake od njih omogućeno vam je određivanje različitog audio profila.

Uređaj podržava sve moderne načine povezivanja pa su tu NFC, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. HTC 10 uključuje i čitač otiska prstiju, a tu je i mogućnost brzog punjenja uređaja (do 50 posto u 20 minuta).

Softver

HTC 10 isporučuje se s Androidom u verziji Marshmallow (6.0.1) te HTC-u svojstvenim i gotovo neprimjetnim Sense sučeljem. Upravo tako, u HTC-u su odlučili minimalizirati Sense, a što je izuzetno pohvalno. Naime, proizvođači su godinama nastojali svojim dodacima i vlastitim verzijama korisničkog sučelja toliko ‘unaprijediti’ uređaje da bi ponekad sam telefon postao gotovo neupotrebljiv zbog gomile vizualnih i inih dodataka koje bi usporavale njegovo korištenje. Pohvalno za HTC u ovom slučaju.

Ukupni dojam

Kombinacija odličnog hardvera koji je HTC odlučio ubaciti u svoju desetku te mali broj vlastitih softverskih dodataka ovaj mobitel čine jednim od onih koji se u svakodnevnom radu pokazao kao najbolji od najboljih. Da nije ćudljive baterije. Naime, HTC navodi da uređaj s ugrađenom baterijom može izdržati dva dana što bi se pokazalo točnim da ne koristimo uređaj, nego ga samo držimo upaljenim, no stvarnost je nešto drugačija.

Uz intenzivno korištenje HTC 10 će, baš kao i mobiteli konkurencije, izdržati dan bez punjenja, no budimo realni, to je standard kod svih i ne bi trebao biti presudan fakat pri odabiru željenog mobitela.

Da zaključimo, HTC 10 odličan je uređaj i njegovom nabavkom nećete pogriješiti. Slobodno možemo reći da je HTC tržištu ponudio odličan uređaj koji će bez problema odraditi sve zadatke koje pred njega postavite, vizualno je dopadljiv i elegantan. Štoviše, slobodno možemo reći da je ovo najbolji uređaj koji je HTC napravio do sada. Nabaviti ga možete po cijeni od 5.899 kuna u prodaji ili u nekom od paketa telekom operatera.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

Zaslon: 5,2 inča, 1.440 puta 2.560 piksela (565 ppi), Super LCD5
Čipset: Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820
CPU: Dual-core 2.15 GHz Kryo & dual-core 1.6 GHz Kryo
GPU: Adreno 530
Utor za memorijske kartice: microSD
Memorija: 32/64 GB, 4 GB RAM
Primarna kamerica: 12 MP, f/1.8, 26mm
Snimanje videa: 2160p@30fps, 720p@120fps
Sekundarna kamerica: 5 MP, f/1.8, 23mm
Povezivost: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct, Bluetooth (v4.2, A2DP, LE), GPS, NFC, USB Type-C 1.0
Baterija: Li-Ion 3.000 mAh
Cijena: 5.899 kuna